понеділок, 15 серпня 2011 09:03

Спецтема: Бійня у Норвегії

Чеченські підлітки намагалися закидати камінням Брейвіка

Чеченські підлітки намагалися закидати камінням Брейвіка

17-річний Мовсар Джамаєв і 16-річний Рустам Даудов спробували знешкодити норвезького терориста Андерса Брейвіка, коли той розстрілював учасників молодіжного табору на острові Утойї. Молоді люди сховалися в лісі, коли зрозуміли, що це напад, і закидали Брейвіка камінням. Зрозумівши, що з ним їм впоратися не вдасться, вони почали допомагати іншим рятуватися.

Підлітки з дозволу батьків дали інтерв'ю норвезькому Dagbladet і розповіли, що відбувалося на острові. За словами Рустама, спочатку вони почули постріли і побачили, як на них біжить натовп підлітків, а слідом за ними чоловік. Спочатку молоді люди подумали, що це якесь уявлення, і тому підійшли ближче. Але як тільки вони повернули за ріг, у них на очах були застрелені троє людей.

За словами 16-річного Рустама, його це видовище привело в такий жах, що він не міг навіть зрушитися з місця. Тоді Мовсар схопив його за руку і потягнув у ліс. Кілька хвилин вони просиділи в лісі, а потім Мовсар зателефонував батькові і пояснив, що відбувається на острові.

Підліток каже, що розстріл людей на Утойї нагадав йому про Чечню, де він, будучи маленьким хлопчиком, теж бачив, як вбивають людей. Взяти себе в руки йому допоміг розмова з батьком, який велів думати не тільки про себе, а спробувати знешкодити злочинця і допомогти іншим.

У цей момент молоді люди побачили офіцера поліції, який кликав підійти до нього. Рустам вже хотів було бігти до нього, але його зупинив Мовсар, який запідозрив, що це міг бути переодягнений злочинець, що насправді так і виявилося. Брейвік, одягнений у форму офіцера поліції, почав розстрілювати підлітків, які до нього підходили. За словами молодих людей, терорист виглядав абсолютно спокійним і холоднокровно розстрілював людей.

У цей момент Рустам і Мовсар разом ще з одним їхнім другом набрали каміння, обійшли Брейвіка зі спини і почали його закидати. За словами Рустама, вони стояли на відстані трьох метрів від нього і могли накинутися на нього з кулаками, але вирішили триматися на відстані після того, як він застрелив одного з їхніх товаришів.

Рустам не впевнений, що вони потрапили каменями в Брейвіка, зате Мовсар стверджує, що попав в нього. Спочатку він завив, а потім розвернувся до підлітків і вигукнув "чортів ніггер".

Зрозумівши, що з самим Брейвіком вони нічого зробити не зможуть, підлітки вирішили допомогти іншим людям, які намагалися врятуватися. Мовсар знайшов свого роду печеру в скелі, куди відводив інших підлітків. Причому, за його словами, деяких доводилося заводити силою. В цілому вони врятували таким чином 23 людей. Одному з врятованих було всього вісім років. Його Мовсара довелося нести на плечах близько години.

Крім того, Мовсар помітив кількох людей у воді, які ось-ось потонули б. За його словами, вони тричі поверталися, щоб допомогти підліткам вибратися з озера, але потім у нього не залишилося сил. Мовсар зізнається, що не зміг врятувати хлопчика, тому що йому фізично не вистачило сил допливти до нього. Його товариш Рустам, заспокоюючи друга, сказав: "Але якби ти спробував врятувати його, то теж потонув би. Ти і так був суперменом і врятував багато людей".

Зараз ви читаєте новину «Чеченські підлітки намагалися закидати камінням Брейвіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі