пʼятниця, 24 липня 2009 12:44

Борги вкладникам "Укрпромбанку" погасять за рахунок держбюджету

Борги вкладникам "Укрпромбанку" погасять за рахунок держбюджету

В найближчий день експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків вирішить долю двох проблемних фінустанов - Укрпромбанку і банка "Надра". Як повідомило інформоване джерело в Міністерстві фінансів, попереднє рішення по цих банках вже є. Банк "Надра" планується рекапіталізувати, але тільки після реструктуризації зовнішніх зобов"язань. А на Укрпромбанк чекає ліквідація.

Всіх вкладників-фізосіб банку в повному об"ємі переводитимуть в Ощадбанк і закриватимуть зобов"язання перед ними за рахунок держбюджету. Частину зобов"язань планується погасити активами Укрпромбанку, але їх там майже немає. Добре, якщо набереться на 20% від суми боргів перед вкладниками", - каже представник Мінфіну.

Те, що рішення по Укрпромбанку і банку "Надра" відрізнятимуться, не приховує і виконуючий обов"язки міністра фінансів Ігор Уманський. За його словами, банк "Надра" має перспективу бути рекапіталізованим, а стосовно Укрпромбанку міністерство, швидше за все, займатиметься погашенням зобов"язань перед вкладниками, а не його рекапіталізацією.

Ліквідація Укрпромбанку вигідна не тільки мільйону його вкладників - фізосіб, які після перекладу в Ощадбанк істотно збільшать шанси на повернення своїх заощаджень. Ще однією стороною, яка може виграти від такого розвитку подій, є група "Приват".

За словами одного з тимчасових адміністраторів, у разі ліквідації фінустанови "Привату" буде набагато легко стати повноправним власником мережі автозаправних станцій, які вони придбали у власників Укрпромбанку та які опинилися в заставі у фінустанови.

Укрпромбанк зареєстрований в 1989 році. За даними НБУ, на початок квітня активи банку складали 9,8 млрд. грн., власний капітал - 2,5 млрд. грн., кошти юридичних осіб - 0,9 млрд. грн., кошти фізичних осіб - 7,3 млрд. грн. Чистий збиток банку за І квартал 2009 року склав 4,4 млрд. грн.

Регіональна мережа Укрпромбанку складається з 26 філій і 272 відділень, кількість банкоматів - 254, кількість банківських терміналів - 515, кількість торгових терміналів - 394. У банку налічується близько 1 млн. вкладників - фізичних осіб.

Сегодня, РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «Борги вкладникам "Укрпромбанку" погасять за рахунок держбюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі