четвер, 23 липня 2009 17:32

Проблеми відчувають 60 банків

Автор: * у випадку хвороби, смерті близьких родичів
 

У липні ще в двох банках, "Володимирському" та "Столиці", запровадили тимчасові адміністрації Нацбанку. Виплати вкладів заморозили.

Зате вкладникам "Укргазбанку" вже повертають гроші. Депозитний договір можна розірвати й достроково. Житель столичної Куренівки Володимир Ліщинський, 32 роки, днями отримав назад свої гроші:

Виплати "Укргазбанку" стали можливими завдяки державній рекапіталізації. Фінустанова отримала гроші в обмін на свої акції. Рекапіталізували також банки "Київ" та "Родовід-банк". Однак повертати гроші вкладникам ще не почали. Термін дії мораторію в банку "Київ" збігає 9 серпня, а в "Родовід-банку" — 15 вересня.

— Виплати плануємо почати в кінці серпня, коли завершиться рекапіталізація, — повідомили на гарячій лінії "Києва".

"Родовід-банк" видає тільки відсотки — до 1000 грн на місяць.

Мораторій із "Укрпромбанку" вже зняли, проте виплати досі обмежено. Киянка Олександра Гембарук, 63 роки, півроку ходить до центрального відділення на бульв. Лесі Українки. Торік поклала на депозит 10 тис. грн. Віддати кошти банк відмовляється. Запропонував продовжити термін вкладу.

— Віддавали проценти хворим, людям, котрі мають депозит до 5 тисяч гривень, і тим, хто старший за 75 років, — каже жінка. — Певне, треба й собі брати липову довідку про хворобу.

Джерело в банку повідомило "ГПУ", що коштів для видачі депозитів немає. Усі залишки видали до 15 липня.

— У всьому світі банки, що терплять крах, визнають банкрутами. Аби розрахуватися з вкладниками, забирають майно — їхнє та їх власників, — каже керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 30 років. — А в Україні банкрутів рятують. Уряд не виділяє гроші напряму, аби врятувати населення, а віддає банкам. При цьому 65 відсотків цих коштів ідуть на утримання фінустанов. Адже їм треба виплачувати зарплатню працівникам.

Нині проблеми мають близько 60 банків, вважає Лупоносов. От-от у них можуть ввести тимчасову адміністрацію. Державних коштів на всіх не вистачить.

За даними агенції "Кредит-Рейтинг", стабільними можна вважати 27 банків. Цей перелік "ГПУ" надрукувала вчора, в номері за 23 липня.

Зараз ви читаєте новину «Проблеми відчувають 60 банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі