середа, 25 листопада 2009 09:53

Білоруси не розкажуть, що робили в Абхазії та Південній Осетії

Білоруси не розкажуть, що робили в Абхазії та Південній Осетії

Доповідь білоруських депутатів про відвідини Грузії, Абхазії та Південної Осетії, швидше за все, не буде публічною. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на депутата Сергія Маскевича.

Маскевич, який керує комісією з міжнародних справ, заявив, що його колеги не хочуть "красуватися" своєю поїздкою.

"Ми повинні в питаннях визнання або невизнання кавказьких республік керуватися як інтересами регіону, так і нашими державними інтересами", - додав він.

Грузію, Абхазію та Південну Осетію білоруські депутати відвідали в середині листопада. За підсумками візиту вони повинні представити свої рекомендації парламенту, що розглядає питання про визнання Південної Осетії та Абхазії.

Незалежність цих регіонів, нагадаємо, досі визнана тільки Росією, Венесуелою та Нікарагуа. Російська сторона добивалася того ж від Білорусі. Президент республіки Олександр Лукашенко заявив, що за визнання йому були обіцяні великі гроші (які він не прийняв).

"Я російському керівництву сказав, як ми вирішимо цю проблему. У них питань більше не було. Але тим не менш... Вже дійшло до того, що приїхали, сказали, буде Осетія і Абхазія - значить, буде 500 мільйонів доларів", - сказав він.

Офіційно російська влада стверджує, що визнання Абхазії та Південної Осетії від Мінська не вимагають.

Керівництво Білорусі, зі свого боку, висловило готовність розглянути це питання. Проте ухвалення рішення вже неодноразово відкладалося. Спочатку Лукашенко передоручив його новому складу парламенту (восени 2008 року), потім парламент переніс обговорення - спочатку на весняну сесію, а потім на осінню сесію 2009 року.

Член парламентської комісії з міжнародних справ Віталій Бусько нещодавно заявив "Комерсантові", що до порядку денного осінньої сесії це питання не включене. Отже повернутися до нього парламентарії, ймовірно, зможуть не раніше березня 2010 року.

Згода Білорусі визнати Абхазію та Південну Осетію, як вважається, поставила б під загрозу її відносини з Євросоюзом. У травні 2009 року депутат Валерій Гумінський, коментуючи ситуацію, натякнув, що білоруська сторона чекає від Росії певної "компенсації".

"Ми можемо ставити питання... наскільки Росія готова компенсувати те, що може наступити для нашої країни", - сказав він.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Білоруси не розкажуть, що робили в Абхазії та Південній Осетії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі