пʼятниця, 29 травня 2009 13:57

Лукашенко наказав припинити кланятися перед Росією

Лукашенко наказав припинити кланятися перед Росією
Президент Білорусі Олександр Лукашенко зажадав від уряду припинити запрошувати у Росії підтримки і прагнути налагоджувати торговельно-економічну співпрацю в інших напрямах.

"Персонально попереджаю вас, Сергій Сергійович (Сидорський - прем"єр-міністр), і Прокоповича (Петро Прокопович - глава Нацбанку). Один приходить і розповідає, як погано в Росії, що там немає ніякого руху, і примушує мене ставити перед президентом Росії, перед Путіним питання, що вони там (у Росії) нас не слухають", - сказав Лукашенко в п"ятницю в Мінську на нараді з питань соціально-економічного розвитку Білорусі.

"З сьогоднішнього дня цей час закінчився, настає інший час. Не виходить в Росії, не треба кланятися, не треба нити і плакати. Треба шукати своє щастя в іншій частині планети. Я це усвідомлено публічно говорю", - заявив Лукашенко.

"Ми вчора спостерігали цікаву картину, коли президент (Лукашенко) сидить з Володимиром Володимировичем Путіним і обговорює на дружній ноті питання, починаючи від особистих, приватних і закінчуючи державними. А в цей час Кудрін (Олексій Кудрін - глава Мінфіну РФ) перед засіданням Союзного Радміну дає прес-конференцію, суть якої посіяти паніку в Білорусі", - відзначив Лукашенко.

За словами президента Білорусії, "він (Кудрін) повністю консолідувався з нашими відморозками (опозицією) і починає нас учити працювати".

"Якщо вже у них (у Росії) така хороша економіка, так звідки падіння ВВП на 10%? У нас інша економіка, але ми даємо 1,5% зростання ВВП до минулого року", - заявив глава білоруської держави.

В зв"язку з цим Лукашенко підкреслив: "Досить ходити, Сергій Сергійович (Сидорський), і водити за собою міністрів по уторованих стежках. Треба йти в інші місця, де нас не знають, де нас чекають, і торгувати десятьма тракторами, одним комбайном, по чайній ложці возити цукор".

В даному випадку, президент заявив, що Білорусь домовилася про постачання до Казахстану 40 тис. тонн білоруського цукру. "Підписали контракт. Так в чому проблеми, чого ви лізете до цієї Росії, де вас штовхають?", - запитав Лукашенко. При цьому він додав: "Невже ви не розумієте, що вже не вперше створюється ситуація, коли нас хочуть узяти голенькими і голіруч безкоштовно".

За словами Лукашенко, "вчора Путін сказав, що на підльоті до Мінська обговорював з Кудріним ситуацію". "І тут Кудрін вибухнув тирадою. Що, це було не узгоджено? Все це було узгоджено", - вважає білоруський президент.

"І справа тут не в Осетії і Абхазії. Це, врешті-решт, не російське питання - визнання Осетії (Південній Осетії) і Абхазії. Це наше питання, і цих держав, з якими ми маємо відмінні контакти, і вони знають нашу тактику", - відзначив Лукашенко.

"Я давно відповів на це питання (про визнання республік), і пресувати нас зі сходу і Заходу із цього приводу нікому не буде дозволено. Ми незалежна суверенна країна і будемо все робити в наших інтересах", - підкреслив президент.

"Тому запам"ятаєте: ніяких вимолювань і випрошувань, - зажадав Лукашенко від уряду. - Якщо у них (у Росії) немає 500 млн ($500 млн кредиту), які вони нам давно пообіцяли, і ми спланували свій бюджет відповідно, то не ходіть і не просіть".

"Давайте будуватимемо свою економіку і політику як суверенну державу. У нас багато важелів впливу на ситуацію, на ті виклики, які нам створюють, у тому числі і в Росії, - сказав президент. - Коли ми, нарешті, почнемо мислити як чиновники суверенної, незалежної держави?"

"Гра затіяна по-великому. Майте це на увазі. Вистоїмо - буде держава, не вистоїмо - нас зімнуть і безкоштовно в кишеню покладуть, і потім бігатимемо і дивитимемося наліво і направо, щоб нам шматок хліба із столу кинули, - заявив Лукашенко. - Так гаразд нам. Але за нами 10 млн талановитих, працелюбних людей, яких ми не повинні підставити і обдурити", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко наказав припинити кланятися перед Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі