пʼятниця, 24 квітня 2009 13:59

Лукашенко просить Євросоюз покарати Росію

Лукашенко просить Євросоюз покарати Росію
Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Євросоюз заспокоїтися і не чинити на Мінськ тиску в питанні про визнання або невизнання незалежності Абхазії та Південної Осетії. "Лунають голоси на Заході: якщо Білорусь визнає Абхазію та Південну Осетію, ми їх покараємо. Покарайте Росію - вона вже визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії... Знову подвійні стандарти з боку Заходу", - підкреслив Лукашенко.

"Ми зробимо те, що і обіцяли, і виходити ми будемо з наших інтересів і зобов"язань", - сказав білоруський лідер, виступаючи зі щорічним посланням білоруському народу і парламенту. "Заспокойтеся, я прошу вас, хоч на одну годину і дайте нам проводити політику, яка буде цікава і нешкідлива всім", - сказав Лукашенко.

Питання про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії не було включене в проект повістки весняної сесії білоруського парламенту, яка відкрилася на початку квітня. Керівництво Палати представників Національних зборів заявляє, що може включити це питання до порядку денного у будь-який момент.

Лукашенко раніше заявляв, що рішення про можливість визнання Мінськом Південної Осетії та Абхазії прийматиме парламент. Тим часом, європейські політики періодично заявляють, що у разі визнання Мінськом незалежності Абхазії та Південної Осетії зближення Євросоюзу і Білорусі буде загальмовано.

"Ми йдемо туди, де на нас чекають, де є наші національні інтереси. Президент цілком в нормальних кондиціях й готовий і ухвалюватиме рішення в рамках конституції", - сказав Лукашенко, звертаючись в четвер до парламенту.

На думку білоруського президента, зараз відносини з Європою не можна назвати простими. "Не ми їх зробили такими, і не нам одним їх виправляти", - відзначив він. Як би там не було, співпраця з Європою не означає, що буде забутий російський вектор. "Ми не можемо не співпрацювати з Росією і кинути її, як вимагають "гарячі голови" в Америці та на Заході. Це історично наша країна, наша Росія", - зауважив Батька. І підкреслив, що "Білорусь повинна бути сполучною ланкою між Сходом та Заходом".

"Ми сказали "так" "Східному партнерству", тому що це вигідно Білорусі та білоруському народу. Заради цього я витерплю все, не дивлячись на мій амбітний характер", - підкреслив Лукашенко.

"Країни Західної Європи хочуть бачити вільну, незалежну Білорусь. Я хочу цього не менше, і той, хто не надягає темні окуляри, бачить це", - розповів Лукашенко. При цьому, на його думку, єдине, що неприйнятно, це якщо нас підганятимуть і, як худобу, будуть підштовхувати в спину".

За матеріалами "Эхо Москвы", Topnews

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко просить Євросоюз покарати Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі