четвер, 11 серпня 2022 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW пояснили, як Київ використовує плутанину щодо вибухів у Новофедорівці

Аналітики ISW пояснили, як Київ використовує плутанину щодо вибухів у Новофедорівці
Збройні сили України мають різні системи, які можна використовувати або модифікувати для ураження російської військової інфраструктури в Криму. Фото: t.me/Pravda_Gerashchenko

Українські посадовці використовують плутанину в Російській Федерації щодо версій стосовно нещодавніх вибухів у Криму, аби приховати можливості своїх військ у далекобійності.

Досі складно оцінити, що спричинило вибухи на аеродромі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у звіті за підсумками 10 серпня. На супутникових знімках видно численні кратери та обпалені сліди. Але такі пошкодження могли бути спричинені багатьма речами: спецназом, партизанами чи ракетами, на місці чи з відстані.

"Водночас змішані історії щодо вибухів у районі Новофедорівки в російських засобах масового інформування та блогерів свідчать, що офіційні особи в міноборони РФ мають різні теорії щодо атаки та діляться ними зі ЗМІ. Або ж Кремль не зміг скоординувати свою інформаційну операцію", – ідеться у повідомленні аналітиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали нове відео з масштабними наслідками вибухів у Новофедорівці

Українські чиновники активно використовують таку "очевидну плутанину". Наприклад, один анонімний український посадовець повідомив New York Times, що напад здійснили за допомогою партизанів, а інший сказав Washington Post, що вибух спричинив спецназ.

"Збройні сили України мають різні системи, які можна використовувати або модифікувати для ураження російської військової інфраструктури в Криму чи на півдні Херсонської області", – додають у звіті.

9 серпня в районі Новофедорівки пролунало кілька потужних вибухів. Вони сталися на військовому аеродромі, звідки зазвичай злітають російські літаки, що атакують ракетами південь України. За 30 хв. було 15 прильотів, переважно влучання у військову частину.

У Росії заявили, що вибухнув авіаційний боєприпас і вогневого ураження нібито не було.

Міноборони України "не може встановити причину займання" на аеродромі окупантів в українському Криму. Але посилено рекомендує їм вивчати правила протипожежної безпеки та не курити там, де це не дозволено.

Український військовий восокопосадовець повідомив The New York Times, що вибухи на російській авіабазі в тимчасово окупованому Криму – це атака українських сил. Під час неї використали обладнання українського виробництва.

У результаті удару по авіабазі "Саки" в тимчасово окупованому Криму вразили склад авіаційного озброєння. Такий висновок можна зробити з вибухів. Відбулася серйозна детонація.

Американські аналітики вважають, що удару по російській авіабазі в Новофедорівці в тимчасово окупованому росіянами Криму могли завдати модифікованими українськими ракетами "Нептун".

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW пояснили, як Київ використовує плутанину щодо вибухів у Новофедорівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі