вівторок, 19 вересня 2023 05:50

Які дії можуть призвести до злиднів: прикмети та заборони дня

Які дії можуть призвести до злиднів: прикмети та заборони дня
В Ігорів день 19 вересня не можна плести інтриги та влаштовувати скандали Фото: goodhouse

19 вересня за новим церковним календарем згадують князя Ігоря Чернігівського і Київського. Князь Ігор жив у ХІІ столітті й був сином Олега Святославовича, князя Чернігівського і Новгород-Сіверського, а також правнуком святого Ярослава Мудрого.

У ті часи точилися князівські міжусобиці між нащадками Ярослава - Ольговичами та Мстиславовичами. 1146 року київський князь Всеволод, старший брат Ігоря, призначив його своїм спадкоємцем. Так князь Ігор мимоволі опинився втягнутий у боротьбу за престол.

Правив він менше двох тижнів - коли відбулася битва під Києвом із князем Ізяславом. Ігореве військо зрадило князя та перейшло на бік противника, а самого Ігоря взяли в полон. Там він тяжко захворів і мало не помер. Тоді ж князь попросив дозволу прийняти чернецтво. Незабаром у Феодорівському монастирі в Києві Ігор прийняв чернечий постриг.

У монастирі Ігор одужав, а свій час проводив у молитві та покаянні. Але рік потому до нього в храм увірвався натовп ненависників Ольговичів - у цей час князь саме молився перед іконою Богоматері. Ігоря жорстоко забили до смерті. Це сталося 19 вересня 1147 року.

Увечері тіло князя внесли до Михайлівського храму, тоді ж сталося диво: в один момент у ньому запалилися всі свічки. Вранці Ігоря поховали в монастирі святого Симеона, біля його могили стали відбуватися чудеса. 1150 року Святослав Ольгович, князь Чернігівський, переніс мощі брата до Чернігова, у Спасо-Преображенський собор.

Також 19 вересня згадують трьох святих мучеників - Трохима, Доримедонта, які жили в III столітті, і Зосиму Пустельника, який жив у IV столітті. Усі троє проповідували віру в Христа, тож потрапили під гоніння язичників, невдовзі Трохим і Доримедонт загинули. На Зосима, який жив у пустелі, нацькували лева. Але звір не зачепив святого - навпаки, став на його захист. Тому Зосиму Пустельника вважають покровителем тварин, птахів, а також комах, особливо бджіл. Але він також загинув за віру.

Прикмети

на деревах з'явився іній - взимку буде багато снігу;

туман уранці - потеплішає;

береза вгорі стоїть зелена, а внизу гілки голі - до ранньої зими і теплої весни;

сині хмари ввечері - погода зміниться;

павутина літає на заході сонця - вночі буде мороз.

У народному календарі 19 вересня - свято Трохима і Зосима. Цього дня бджолярі зазвичай займаються пасікою - вважається, що мед, зібраний сьогодні, має цілющу силу. Його дають тяжко хворим, вагітним - від нудоти, а мамам-годувальницям - для збільшення молока.

Що сьогодні не можна робити

лаятися, влаштовувати скандали, плести інтриги - вважається, що подібні речі призводять до хвороб і злиднів;

відмовляти в проханні й скупитися;

прибирати в домі - можна вимести удачу і достаток;

йти на риболовлю, щоб не зустріти там нечисть.

Наші предки вірили, що цього дня не можна сідати за стіл, не випивши молока з медом. Інакше будуть проблеми з суглобами.

Що можна робити

Святому благовірному князю Ігорю моляться про захист від зради, ворогів, про мир, просять зцілити від хвороб, зберегти сім'ю від лиха і допомоги у звільненні полонених. Святий Ігор - небесний покровитель чоловіків, які носять ім'я Ігор.

Святого Зосиму вважають покровителем бджіл, тому вранці цього дня слід з'їсти натщесерце ложку меду і запити теплою водою - для міцного здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела за новим церковним календарем: перелік дат найпоширеніших імен

В цей день слід обов'язково пригостити медом жебраків - щоб наступного року бути з медом. Якщо вмитися медовою водою, то довше будеш молодим. Традиційно готують оладки, які подають з медом і чаєм.

Іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ігор, Трохим, Микола, Гавриїл, Георгій, Олексій, Марія, Макар, Давид, Федір.

26 вересня за новим церковним календарем вшановують апостола і євангеліста Іоанна Богослова. До цього часу відзначали 9 жовтня. Іоанн Богослов є єдиним з усіх учнів Христових, який разом з Дівою Марією знаходився поруч з хрестом Господнім на Голгофі. Згодом саме на піклуванні Іоанна і залишилася Божа Матір, за якою він доглядав до самої її смерті в місті Єрусалим.

Зверніться до Іоанна Богослова з проханнями захистити особисто вас, ваших дітей, рідних і друзів від усякого зла, зміцнити здоров'я, подарувати удачу в справах. Якщо немає можливоті піти до церкви, помоліться з дому. Слова, що йдуть від чистого серця, будуть обов'язково почуті згори.

Зараз ви читаєте новину «Які дії можуть призвести до злиднів: прикмети та заборони дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі