неділя, 21 липня 2024 03:25

Як зберегти продукти холодними навіть без холодильника: в Африці давно використовують цей метод

Як зберегти продукти холодними навіть без холодильника: в Африці давно використовують цей метод
Постійні відключення світла в Україні призводять до того, що без електрики залишаються необхідні прилади, зокрема - холодильник. Фото: Главред

Постійні відключення світла в Україні призводять до того, що без електрики залишаються необхідні прилади.

Зокрема, це холодильник. Однак є вихід, щоб продукти залишалися холодними навіть без цієї побутової техніки, пише Gazeta.ua.

Просто візьміть кілька керамічних горщиків, пісок та воду, і ви отримаєте портативний неелектричний міні-холодильник власноруч перевірений часом.

Люди на Близькому Сході та в Африці вже давно використовують подібні пристрої, щоб запобігти псуванню їжі у спекотному та сухому кліматі.

Як зробити холодильник без електрики

• Візьміть два неглазуровані керамічні горщики - щоб один міг поміститься всередину іншого.
• Наповніть дно великого горщика кількома сантиметрами піску.
• Поставте менший горщик усередину великого.
• Заповніть простір між горщиками піском.
• Налийте воду у пісок.
• Накрийте горщики керамічною кришкою або вологою тканиною.

Тепер ви готові зберігати продукти у домашньому холодильнику. Тільки не забувайте додавати воду в пісок щодня, тому що вона випаровується для охолодження їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зменшити рахунки за електроенергію влітку: ключові поради від Yasno

Як працює цей холодильник

Коли вода випаровується через глину, вона вивільняє енергію повітря і охолоджує простір усередині горщика. Це все одно, що бризкати водою на обличчя в спекотний день. Вода випаровується зі шкіри, охолоджуючи її у процесі.

Охолоджуюча рідина холодильника насправді працює аналогічним чином, використовуючи випар для відведення тепла з самого холодильника. Ось чому задня частина вашого холодильника така тепла.

Ці охолоджувачі корисні в місцях, де немає електромереж, але вони також відмінно підходять для людей, які не мають холодильників, яким потрібно більше місця або які хочуть скоротити свої рахунки за електроенергію. Щодо останнього пункту: вони також набагато кращі для навколишнього середовища, оскільки не вимагають жодного палива, а тим більше нафти чи газу.

Найкраще тримати горщики у тіні, оскільки сонце зігріє їх, але ви також можете поставити їх у вітряне місце - вітер змушує воду випаровуватись швидше, що швидше охолоджує їжу. Вони найбільш ефективні у посушливому кліматі, тому що вода випаровується більше, коли її менше у повітрі.

Літо приносить не лише сонячні дні, а й неймовірну спеку.

Щоб залишатися здоровими і уникнути застуди від холодних напоїв та кондиціонерів, слід дотримуватися кількох простих рекомендацій.

Gazeta.ua ділиться порадами, які допоможуть пережити спеку без шкоди для здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Як зберегти продукти холодними навіть без холодильника: в Африці давно використовують цей метод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі