понеділок, 14 січня 2013 01:37

Кримські татари хочуть присвоїти аеропорту "Сімферополь" ім'я двічі Героя СРСР Амет-Хана Султана

Кримські татари хочуть присвоїти аеропорту "Сімферополь" ім'я двічі Героя СРСР Амет-Хана Султана
Амет-Хан Султан ФОТО: zhukmag.ru

Делегати Курултаю (з'їзду-ІФ) кримськотатарського народу закликали керівників України посприяти у присвоєння міжнародного аеропорту "Сімферополь" імені двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

Як повідомляє в неділю прес-служба Меджлісу кримських татар, відповідне звернення на адресу президента України Віктора Януковича, прем'єр-міністра України Миколи Азарова і спікера українського парламенту Володимира Рибака було прийнято в ході 5-ї сесії Курултаю V скликання, яка пройшла в Сімферополі, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

"Своєю неперевершеною професійною майстерністю, геройством, чесністю, прагненням до справедливості, безмежної синівської любов'ю до рідної землі, Амет-Хан Султан заслужив глибоку повагу колег, загальну народну подяку. Напередодні 90-річчя з дня народження відомого Героя широка українська і міжнародна громадськість, його співвітчизники, а також побратими і учні - професійні льотчики з різних країн світу, яким він відкрив дорогу в небо, направили численні звернення в органи державної влади України, Автономної Республіки Крим з проханням присвоїти ім'я двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь"", - йдеться в документі.

Разом з тим, відзначили делегати Курултаю, на жаль, ухвалення відповідного рішення з боку кримських органів влади з суб'єктивних причин невиправдано затягнулося. Тому 8 січня 2013 року у Верховній Раді України за № 1210 був зареєстрований проект Постанови про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь".

"Курултай кримськотатарського народу, підтримуючи широку громадську ініціативу щодо увічнення пам'яті легендарного аса, великого льотчика-героя Амет-Хана Султана, звертається до керівників української держави з проханням підтримати вищезазначений проект Постанови Верховної Ради України і сприяти присвоєння його імені кримському об'єкту авіатранспортної інфраструктури України - міжнародному аеропорту "Сімферополь"", - заявили автори звернення.

Заслужений льотчик-випробувач СРСР, Лауреат Державної премії СРСР, двічі Герой Радянського Союзу Амет-Хан Султан народився 25 жовтня 1920 року в Криму, в Алупці. В період Великої Вітчизняної війни він здійснив понад 600 бойових вильотів, в яких особисто збив 30 літаків супротивника і 19 - у складі груп. Тільки в кримському небі він збив шість бойових літаків фашистських загарбників.

Після війни Амет-Хан Султан понад 25 років пропрацював льотчиком-випробувачем в науково-дослідницькому інституті і випробував більше 100 різних літальних апаратів. Результати проведених Амет-Ханом Султаном випробувань, досліджень і сьогодні мають велику значимість для світової і вітчизняної військової та цивільної авіації. Він брав безпосередню участь у підготовці до польотів у космос перших космонавтів СРСР Юрія Гагаріна, Германа Тітова, Павла Поповича та інших.

Амет-Хан Султан трагічно загинув 1 лютого 1971 року при здійсненні чергового випробувального польоту. Похований на Новодівочому цвинтарі в Москві.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари хочуть присвоїти аеропорту "Сімферополь" ім'я двічі Героя СРСР Амет-Хана Султана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі