пʼятниця, 10 травня 2024 12:20

Чи "полюють" у Києві на ухилянтів: у ЗСУ прокоментували списки чоловіків для ТЦК

Чи "полюють" у Києві на ухилянтів: у ЗСУ прокоментували списки чоловіків для ТЦК
У Києві збирають списки чоловіків для передачі у ТЦК. Фото: lb.ua

У Києві повідомляють про нібито "полювання" на ухилянтів. Зокрема, ширяться чутки, що Печерська райдержадміністрація затребувала від голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та органів самоорганізації населення (ОСН) списки військовозобов'язаних. Про це пише ТСН.ua.

Лист із такою вимогою ще з середини квітня публікували у соціальних мережах. Це викликало стурбованість у мешканців. Водночас у КМДА не змогли відповісти, чи дійсно були такі листи від РДА.

"Запит щодо дій районних ТЦК та СП поза межами компетенції Київської міської військової адміністрації. Це питання варто адресувати до Міністерства оборони України", - повідомили у КМДА.

Тим часом у Міноборони запевнили, що відповідати на такі питання не можуть, бо більше про тонкощі мобілізації знають у Генеральному штабі, а саме у Сухопутних військах, яким підпорядковані ТЦК та СП.

На запит ТСН.ua в Управлінні зав'язків з громадськістю Збройних Сил України нагадали, що відповідно до положень п.п.4 п.3 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого постановою Кабміну від 23.02.2022 № 154, безпосереднє керівництво ТЦК та СП і контроль за їх діяльністю здійснюють відповідні оперативні командування, а загальне – командування Сухопутних військ ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Впевнені, що їх не мобілізують": нардеп сказав, хто зараз стоїть у чергах до ТЦК

"Відповідно п.п.3 п.1 Правил ведення військового обліку, затвердженого постановою Кабміну №1487 від 30.12.2022 року (далі - Правила) "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного районного (міського) ТЦК та СП (військовозобов'язаних та резервістів СБУ, Служби зовнішньої розвідки - без дозволу відповідного керівника)", - зазначили на запит ТСН.ua в Управлінні зав'язків з громадськістю ЗСУ.

Там також додали, що призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні прибувати за викликом ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах.

"Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №65/2022 "Про загальну мобілізацію" п.п.1 п.8 постановлено місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з ТЦК та СП, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб-підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини", - йдеться у відповіді Управління зав'язків з громадськістю ЗСУ.

Через це органи місцевого самоврядування просять від керівників ОСББ, ЖБК та ОСН надавати такі списки. Стверджують, що це вимога закону. Подібне стосуватиметься і інших столичних РДА.

"Щодо збору списків військовозобов'язаних Печерською РДА повідомляємо, що відповідно до положень Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (далі - Закон Nº 3633) вносяться зміни до статті 27 (Повноваження у сфері оборони) Закону України "Про місцеві державні адміністрації", зокрема у частині, що стосується доповнення її пунктами 8 та 10 наступного змісту:

Пункт №8: організовує та забезпечує на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць функціонування системи військового обліку призовників, військовозобов'язаних і резервістів, бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, надання звітності з цих питань;

Пункт №10: взаємодіє з органами державної влади, іншими державними органами, силами оборони і силами безпеки, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, надає їм і одержує від них в установленому законодавством порядку інформацію, документи і матеріали, необхідні для виконання повноважень з питань мобілізаційної підготовки, мобілізації та демобілізації", - зазначили у відповіді Управління зав'язків з громадськістю ЗСУ.

Верховна Рада України 9 травня ухвалила в цілому законопроєкт №10379 про посилення відповідальності за військові правопорушення.

Він, зокрема, передбачає значне підвищення штрафів для ухилянтів. За таке рішення проголосували 256 нардепів.

Зараз ви читаєте новину «Чи "полюють" у Києві на ухилянтів: у ЗСУ прокоментували списки чоловіків для ТЦК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі