пʼятниця, 31 травня 2019 09:31

Президент узявся за мову

Президент узявся за мову
31 травня 2018-го Петро Порошенко підписав указ, який передбачав затвердження цільової мовної програми на 2018–2028 роки Фото: gordonua.com

На шкільній лінійці у селі Ямниця Тисьменецького району на Івано-Франківщині 31 травня 2018-го президент України Петро Порошенко підписав указ "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України". Передбачала 10-річну програму утвердження державної мови.

"До мене звернулися видатні діячі науки, щоб я оголосив 2018-й роком української мови. Я відмовив. Тому що за один рік мову не захистиш, — пояснював підписання Петро Порошенко. — Але я підписую указ, що з 2018-го ми оголошуємо десятиліття української мови".

Указом було передбачено затвердження цільової програми на 2018–2028 роки, спрямованої на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента просять оголосити Рік утвердження державної мови

Програма мала передбачати заходи щодо зміцнення державного статусу української мови, вироблення дієвих механізмів її захисту та розвитку. Документ мав забезпечити обов'язковість використання державної мови посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Сприяти покращенню якості викладання державної мови. Забезпечити права громадян одержувати інформацію українською мовою через друковані ЗМІ та рекламу.

Документ передбачав, що за 2 місяці спеціальна комісія виробить програму розвитку української мови. Премєр-міністр її мав підписати і виділити кошти на втілення програми. Але програму не створили і заходів щодо нії не проводили.

Президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко зверталися до екс-глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

"Звертаємося до вас із проханням підтримати ініціативу щодо оголошення 2018 року - Роком утвердження державної мови. Із непохитною твердістю стверджуємо, що цей крок зміцнить фундамент української державності у такий буремний час нашої історії, сприятиме консолідації суспільства та покаже нашим закордонним партнерам нашу твердість та впевненість у власних ідеалах", - ідеться в листі.

Зараз ви читаєте новину «Президент узявся за мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі