середа, 28 жовтня 2015 18:24

26 років тому українську мову проголосили державною в УРСР
4

Фото: Facebook.com

26 років тому, 28 жовтня 1989 року Верховна Рада Української РСР ухвалила закон "Про мови в Українській РСР".

Стаття 2 цього закону проголошувала українську мову державною: "Відповідно до Конституції Української РСР державною мовою Української Радянської Соціалістичної Республіки є українська мова. Українська РСР забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя. Республіканські і місцеві державні, партійні, громадські органи, підприємства, установи і організації створюють всім громадянам необхідні умови для вивчення української мови та поглибленого оволодіння нею".

Разом з тим у Законі зазначено, що держава створює необхідні умови для розвитку і використання мов інших національностей, які проживають в Україні.

Ще перед прийняттям проект закону активно обговорювали серед українських демократичних сил. Вони були стурбовані станом української мови за останні 50 років, звертали увагу на тотальну русифікацію. Це питання підіймали письменники, діячі культури на з'їздах, пленумах та конференціях Спілки письменників.

У лютому 1989 року на установчих зборах Товариства української мови імені Тараса Шевченка схвалили проект закону , яких згодом доопрацювала робоча група Верховної Ради.

5 вересня документ опублікували для всенародного обговорення, а 28 жовтня він був прийнятий Верховною Радою і став законом. До проголошення незалежності України залишалося трохи менше 2 років.

На підставі Закону було складено й затверджено "Державну програму розвитку української мови та інших національних мов в Українській РСР на період до 2000 року". В ній передбачено утвердження української мови як державної поетапно в різних регіонах країни. Але ця програма виконувалася дуже мляво.

У грудні 1999 року Конституційний Суд України остаточно роз'яснив, що українська мова є обов'язковим засобом спілкування для посадових осіб державної влади і місцевого самоврядування в Україні при виконанні ними своїх повноважень, у діловодстві, а також у публічних сферах суспільного життя.

5 червня 2012 року цей закон був скасований законом України "Про засади державної мовної політики".

Зараз ви читаєте новину «26 років тому українську мову проголосили державною в УРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі