субота, 23 березня 2024 05:30

Рада прийняла рішення щодо мови

Рада прийняла рішення щодо мови
Граматичну термінологію і правопис видали у друкарні Центральної Ради в 1917 році Фото: uahistory.com

Центральна Рада оголосила українську мовою діловодства УНР 23 березня 1918-го. В основу частково взяла правопис, укладений мовознавцем Іваном Огієнком для школярів.

Ще на початку революції 1917 року новоспечена влада не вбачала необхідності у мовному нормуванні. Офіційні документи видавала українською, поруч із якою вільно існували російська, польська, ідиш та інші мови нацменшин. Обмежувати їх представників у мовному питанні не збиралася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці висунули мовні вимоги Росії

Наприкінці року розпочалася перша радянсько-українська війна, і питання мови стало вкрай важливим для перемоги, особливо коли Українська Народна Республіка проголосила свою незалежність. Також потреба нормування виникла у зв'язку із численними зверненнями громадян із різних губерній та міст, про відмову чиновників спілкуватися з ними українською. Ті посилалися на відсутність відповідної ухвали, яку й вирішили прийняти.

До переведення діловодства на українську передовим у цьому питанні стало Міністерство фінансових справ. Ще 1 березня 1918-го в. о. обов'язків міністра Михайло Ткаченко наказав замінити усі вивіски, написи, оголошення українськими та перекласти цінні бланки, рахункові книги й листування.

У Коростені 12 лютого 1918-го Мала Рада УНР прийняла Володимирів Тризуб як Великий і Малий герб Української держави. Він офіційно став гербом Української Народної Республіки 25 лютого. Набув популярності після виходу першої валюти УНР 1917-го. На банкноті 100 карбованців художник Георгій Нарбут зобразив тризуб із хрестом.

Зараз ви читаєте новину «Рада прийняла рішення щодо мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі