четвер, 04 лютого 2021 12:35

Знайшли рештки однієї з найлютіших морських тварин

Знайшли рештки однієї з найлютіших морських тварин
Малюнок доісторичної рептилії / Reuters

У Марокко знайшли новий вид мозазавра. Палеонтологи виявили скам'янілість щелепи.

Експерти кажуть, що хижак був, ймовірно, найлютішою рептилією в морі з його зубами-пилами, схожими на акулячі. Щелепа дозволяла тварині видирати великі шматки м'яса з інших тварин. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рідкісний череп динозавра із гребенем

За словами дослідників, у доісторичного морського монстра були зуби, мов бритви пилки. Мозазавр - рептилія, що жила в кінці епохи динозаврів.

Щелепа робить мозазаврів унікальним серед видів, які вимерли 66 млн років тому. Тварина - далекий родич змій і варанів. Вона жила в крейдяний період біля берегів нинішнього Марокко.

"Ці зуби не схожі ні на що, що раніше бачив у ящірок. Найкраще припущення: спеціальні зуби дозволяли хижаку розривати велику рибу на шматки, виривати їжу з великих туш, як іноді це роблять акули", - каже палеонтолог з Університету Бата, доктор Нік Лонгріч.

Новий вид отримав назву Xenodens calminechari, що дослівно означає "дивний зуб-пила". Результати опублікували в журналі Cretaceous Research.

Група палеонтологів виявила раніше, що дитинчата тиранозаврів були розміром з собаку бордер-коллі, коли робили перші кроки. Учені з Единбурзького університету досліджували скам'янілі останки крихітної щелепної кістки і кігтя тиранозавра, знайдені в Канаді та США.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки однієї з найлютіших морських тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі