понеділок, 25 січня 2021 17:28

Дитинчата тиранозаврів були завбільшки з дорослого собаку

Дитинчата тиранозаврів були завбільшки з дорослого собаку
Малюнок дитинча тиранозавра / Юліус Чотоні

Група палеонтологів виявила, що дитинчата тиранозаврів були розміром з собаку бордер-коллі, коли робили свої перші кроки.

Учені з Единбурзького університету досліджували скам'янілі останки крихітної щелепної кістки та кігтя тиранозавра, знайдені в Канаді та США. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останки тиранозавра продали за рекордну суму

На 3D-скануванні з'ясувалося, що останки належать маленькому тиранозавру. Це перші відомі скам'янілості ембріонів тиранозаврів. Істоти, які жили понад 70 млн років тому, на момент вилуплення були завдовжки 91 см. Водночас могли вирости до 12,2 м завдовжки та вагою близько 8 т.

Команда також підрахувала, що яйця тиранозаврів були близько 43 см в довжину. Фізичні риси зародків були присутні до того, як тварини вилуплювалися з яйця.

Дослідники заявили, що дитинчата тиранозаврів були завбільшки з собаку бордер-коллі, що відмінно від зображень у таких фільмах, як "Парк Юрського періоду".

"Ці кістки - перше вікно в раннє життя тиранозаврів. Вони розповідають про розміри та зовнішній вигляд маленьких тиранозаврів. Тепер знаємо, що вони були б найбільшими дитинчатами, які коли-небудь вилупилися з яєць, і були б схожі на батьків", - каже доктор Ґреґ Фанстон.

Тим часом в іспанському автономному регіоні Арагон знайшли 30 скам'янілих яєць динозаврів.

Зараз ви читаєте новину «Дитинчата тиранозаврів були завбільшки з дорослого собаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі