четвер, 28 січня 2021 10:31

Знайшли рідкісний череп динозавра із гребенем
6

У США вчені знайшли частини черепа динозавра Parasaurolophus у чудовому стані. Parasaurolophus – рід динозаврів із дзьобом, які жили 73-76 млн років тому. Характерною рисою виду є трубчастий гребінь, який простягається над верхньою частиною черепа аж за межі потилиці.

1923 року вже знаходили рештки представника даного виду, у якого добре зберігся скелет, але не череп, пише PeerJ.

"Збереження цього нового черепа вражає. Можна у деталях дослідити кістки, які складають гребінь цього дивного динозавра", - говорить співавтор дослідження Джо Сертіч, куратор вивчення динозаврів в Денверському музеї природи та науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці з'ясували, що динозаври хворіли на рак

Фото: peerj.com

Частини черепа належали молодій особині. Вони прекрасно збереглися і дозволять встановити видоспецифічні діагностичні ознаки, вважають дослідники. Можна припустити, що Parasaurolophus використовували свої гребені як звукові резонатори для спілкування всередині виду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бурштині виявили череп динозавра

Палеонтологи з Університету Детройта Мерсі опублікували дослідження, у якому припустили, що динозаври Spinosaurus aegyptiacus уміли плавати. Ученим вдалося відновити 3D-модель скелета спинозавра і, дивлячись на його гігантський гнучкий хвіст у формі плавника, вони припустили, що ящір був водоплавний.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рідкісний череп динозавра із гребенем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі