середа, 31 жовтня 2012 17:01

З сирійської мечеті зникло пасмо волосся пророка Магомета
5

Мечеть Омейядов в Алеппо в мирний час
Фото: Фото: wordyou.ru
Велика мечеть Алеппо
Цитадель Алеппо
Ебла. Руїни царського палацу

З Великої мечеті в сирійському місті Алеппо, за яку в останні тижні йшли запеклі бої, зникла бережена століттями реліквія - пасмо волосся, яке, як вважають, належало самому пророку Магомету.

Є відомості, що мародери розграбували там усипальницю священика Захарії - батька Івана Хрестителя. Сама мечеть Омейядів, одна з найдавніших і найкрасивіших не тільки в місті, але і в країні, серйозно постраждала. Експерти побоюються, що дуже скоро від легендарних сирійських старожитностей може не залишитися каменя на камені. Свіжа рана - паруючий в руїнах Алеппо, одна з шести сирійських перлин, включених ЮНЕСКО до списку об'єктів всесвітньої культурної спадщини. У вогні повністю згорів один із середньовічних ринків Старого міста. Про те, що відбувається з іншими пам'ятками, часто навіть місцеві експерти дізнаються лише з чуток.

"На жаль, через ситуацію, яка склалася в Сирії, ми вже другий рік не можемо приїхати на місце наших розкопок, а російська експедиція працювала там 20 років, - розповіли в Інституті археології РАН. - Сирія - це частина великої Месопотамії, і вона буквально насичена пам'ятками старовини, починаючи з кам'яного віку і до пізнього Середньовіччя. Сюди приїжджали фахівці з усього світу - від Америки до Австралії. Разом з нами працювали німці, французи, поляки, голландці. А коли почалася війна в Іраку, багато досліджень перебазувалися саме в Сирію.

Тепер монументальні античні руїни, старовинні церкви, колоритні замки хрестоносців і прекрасні мечеті, зведені на перехресті історії, потрапили під перехресний вогонь. На думку офіційного Дамаска, "бойовики захоплюють історичні пам'ятки і використовують їх як щитів", а також займаються відвертим мародерством.

"Ще пару місяців тому я б не назвав ситуацію катастрофічною, але тепер вона наближається до червоної межі, - пояснив археолог Родріго Мартін Галан, який багато років пропрацював в Сирії. Разом з іншими колегами-активістами з Іспанії, Франції і самої Сирії доктор Галан веде безперервний моніторинг сирійських пам'яток старовини, постраждалих при обстрілі і бомбардуваннях або повністю знищених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля підніжжя Везувія виявили залишки давньоримського трону

"У нас немає можливості побувати в зоні конфлікту, але ми скрупульозно збираємо та аналізуємо будь-яку інформацію, яка надходить звідти, в тому числі документальні свідчення. Про якісь куточки країни у нас більше достовірних відомостей - як ви бачите, вдалося дуже детально задокументувати руйнування в Алеппо. Але залишаються "чорні діри", і це викликає занепокоєння", - говорить експерт.

Наприклад, не ясно, що відбувається зі знаменитою Пальмірою - колись найбагатшим античним містом, що лежало на шляху нескінченних караванів. Нинішнє село, що зберегло сліди величних споруд, знаходиться на шляху мародерів, а на кріпосній стіні видно сліди автоматних черг. Поцятковані кулями остови знаменитих "Мертвих міст" - руїн на північному заході Сирії, якраз на підступах до Алеппо, де йшли жорстокі бої. Постраждала й інша пам'ятка культурної спадщини ЮНЕСКО - фортеця госпітальєрів, Крак де Шевальє: цитадель потрапила під бомби.

Доктор Галан розповідає: в сирійських музеях (а їх по всій країні 38, включаючи два національних - в Дамаску і Алеппо) зібрані унікальні колекції старожитностей - це десятки тисяч об'єктів. Зараз вони опинилися беззахисні перед обличчям грабіжників і "чорних археологів", у тому числі професійних, які щосили орудують в Сирії. Ходять чутки, що бойовики вимінюють цінні артефакти на зброю - звичайна практика під час військових конфліктів на Близькому Сході. Те ж саме було в Іраку.

Зараз ви читаєте новину «З сирійської мечеті зникло пасмо волосся пророка Магомета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі