понеділок, 15 жовтня 2012 16:46

ЗМІ заявляють про знахідку гробниці дружини і сина Олександра Македонського

ЗМІ заявляють про знахідку гробниці дружини і сина Олександра Македонського
Фото: trend.az

Грецькі археологи виявили могилу в місті Амфіполь поруч з Серрес, у північній Греції. Вони думають, що це гробниця дружини і сина Олександра Великого - Роксани і Олександра IV, повідомляють грецькі ЗМІ.

Кругле огороджене місце, яке оточує гробницю, три метри заввишки, і його периметр становить 500 метрів. Гробниця розташована в міському районі, недалеко від невеликого містечка Амфіполіс. Начальник штабу археолог Катерина Перістері сказала, що ще рано говорити про особистості похованих людей.

Поки розкопки неможливо продовжити у зв'язку з браком фінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли гробницю великої правительки майя

Але місцева влада і ЗМІ поспішили повідомити, що гробниця належала дружині і синові Олександра, який, згідно з легендою, був вигнаний з Македонії після смерті правителя. Там, 12-річний син Олександр IV і його мати Роксана були вбиті. Вважається, що обидві жертви були поховані в Амфіполі, але досі не було жодних доказів цього.

Нагадаємо, що за Олександром Македонським ще в античності закріпилася слава одного з найвидатніших полководців в історії. Завоював велику частину відомого в античності світу. У Бактрії на території нинішнього Афганістану Олександр одружився на Роксані,  дочці місцевого вельможі, яка потрапила в полон до македонців. Коли Олександр раптово помер в 323 році до н. е., Роксана була вагітна.

Імперія Олександра Македонського розпалася майже відразу після смерті засновника, і почалися кровопролитні війни між діадохами - полководцями-наступниками Олександра. Роксана спочатку домоглася страти своєї суперниці Статір, третьої дружини Олександра. Син великого полководця від Роксани Олександр IV був формально проголошений македонським царем в 316 році до н. е.. Однак насправді Роксана і її син перебували в ув'язненні в Амфіполі за наказом полководця Кассандра.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ заявляють про знахідку гробниці дружини і сина Олександра Македонського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі