середа, 03 лютого 2021 12:03

Встановили День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Встановили День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
Медаль Праведника світу Фото: doa.in.ua

14 травня стане Днем пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Відповідну постанову 2 лютого ухвалила Верховна Рада.

Міністерству культури та інформаційної політики рекомендують забезпечити створення Українським інститутом національної пам'яті із залученням інших інститутів списку осіб, які, ризикуючи своїм життям і життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту. Про це йдеться на офіційному вебпорталі парламенту.

Міністерству освіти і науки України рекомендують проводити тематичні заходи, присвячені Дню пам'яті, і внести відповідні теми до переліку тем конкурсів Малої академії наук України, рефератів, курсових та дипломних робіт у закладах вищої освіти.

На сьогодні почесним званням "Праведник народів світу" держави Ізраїль нагороджено понад 2,6 тис. українців, утім людей, які в Україні рятували євреїв, було значно більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли фільм на основі спогадів людей, які пережили геноцид

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" відкрив новий артоб'єкт у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в Києві. Інсталяцію "Погляд у минуле" відкрили 27 січня на просп. Перемоги, 10 біля Міносвіти.

"Інсталяція складається з 2 кам'яних валунів природної обробки, між каменів лежить дерево. У кам'яні стели вмонтовані монокуляри з фотографіями. Вони належать німецькому військовому фотографу-пропагандисту Йоганнесу Геле, який восени 1941 року в окупованому Києві зробив серію кольорових знімків", - йшлося в повідомленні.

Серед них - найвідоміші фото Бабиного Яру, зроблені одразу після масового розстрілу нацистами майже 33 771 єврея 29-30 вересня. Вони є важливими документами й свідченнями жахливого злочину.

Зараз ви читаєте новину «Встановили День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі