четвер, 30 травня 2024 05:30

Жанна д'Арк обстригла волосся і переодягнулася в чоловіче задля зустрічі з королем

30 травня 1431 року на Старій Ринковій площі у французькому Руані спалено 19-річну Жанну д'Арк. Вона воювала у Столітній війні проти Англії на боці французького короля Карла VII. Її стратили "за єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу". Через 25 років після її смерті Жанну повністю виправдали рішенням нового судового процесу, який провели за розпорядженням Папи Римського, а через 500 років — канонізована католицькою церквою.

Жанна народилася 6 січня 1412 року в родині Жака д'Арка та Ізабель Роме. Вона родом із села Домремі, що на сході Франції. У 13 років почала чути голоси, які веліли їй бути побожною та відвідувати храм. Згодом її супроводжували видіння святих: Маргарити, Катерини Александрійської та Архангела Михаїла. Вони переконували її звести на трон Карла VII і звільнити Францію від англійського панування.

Згодом д'Арк обстригла волосся, переодягнулася в чоловічий одяг і вирушила до королівського двору. Її подорож тривала 11 днів.

У 1429 році 18-річна Жанна домоглася зустрічі з Карлом VII. Вона змогла переконати його у своїй божественній місії врятувати Францію, яка вже близько 90 років воювала з Англією за французький престол. Їй передали командування військами, з якими вона вирушила до Орлеану.

Згідно з легендою, Жанна була саме тією дівою, яка врятує Францію. Це надихнуло військо. У травні 1429 року вона зуміла звільнити Орлеан. А в червні брала участь у битві біля Пате: тоді французи здобули перемогу над втричі більшою армією супротивника.

Після невдалих спроб звільнити Париж військові дії були припинені до весни наступного року. 23 травня 1430 року під час атаки на ворожий табір під Комп'єном д'Арк втрапила в полон до бургундців. Вона тривалий час перебувала під владою герцога Філіппа Доброго. Карл VII не доклав зусиль, щоб звільнити або викупити її.

Автор: hermitagemuseum.org
  Картина Адольфа Олександра Ділленса -  "Полон Жанни д'Арк"
Картина Адольфа Олександра Ділленса - "Полон Жанни д'Арк"

Восени 1430-го Жанну передали єпископу міста Бове П'єру Кошону за 10 тис. ліврів. Він діяв від імені короля Англії і Франції Генріха VI Ланкастера. Кошон тримав д'Арк для подальшого церковного суду над нею.

У листопаді 1430 року Жанну перевезли в Руан. Там 21 лютого 1431 року розпочався судовий процес. Її звинувачували в єресі та зв'язку з дияволом. Судові засідання відбувалися у королівській дзвіниці Руанського замку під керівництвом Кошона.

Допити д'Арки тривали понад місяць. 28 березня 1431 року їй зачитали 70 пунктів звинувачень, переважна частина з яких базувалася на свідченнях підсудної.

24 травня Жанна підписала зречення 12 звинувачень після оголошення єпископом Кошоном вироку: нести покаяння в довічному ув'язненні "на хлібі страждання і воді скорботи". 28 травня вона заявила, що зреклась від своїх переконань під страхом покарання. За це її вдруге звинуватили у віровідступництві та єресі.

30 травня 1431 року після того, як Жанні оголосили про відлучення її від церкви, вона була спалена живцем на Старій Ринковій площі Руану. Її попіл розсіяли над річкою Сеною.

1452 року за наказом Карла VII провели перевірку законності вироку, який винесли Жанні. Три роки по тому відбувся новий судовий процес за ініціативою Папи Римського Калікста ІІІ. Під час нього виправдали д'Арк за всіма пунктами звинувачень і оголосили вирок 1431 року - недійсним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жанна д'Аарк мала чоловічі хромосоми

1909-го Папа Пій Х проголосив Жанну блаженною. А 16 травня 1920 року Папа Бенедикт XV канонізував її і визначив 30 травня - Днем пам'яті Жанни д'Арк.

Історикам не відомо жодного справжнього портрета Жанни д'Арк. Єдине її прижиттєве зображення, яке збереглося — плід фантазії автора цього зображення, секретаря паризького парламенту з цивільних справ Клемана де Фокамберга. Це малюнок пером на полях його журналу, куди він записував різні постанови паризького парламенту. Але він ніколи не бачив Жанну д'Арк, і ніколи з нею не зустрічався.

Зараз ви читаєте новину «Жанна д'Арк обстригла волосся і переодягнулася в чоловіче задля зустрічі з королем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі