середа, 30 травня 2018 19:42

Жанна д'Аарк мала чоловічі хромосоми

Жанна д'Аарк мала чоловічі хромосоми
Джон Еверет. Портрет Жанни д'Арк Фото: leicestergalleries.com

На центральній площі французького міста Руан 30 травня 1431 року відбувся суд інквізиції. Рішенням єпископа лідер народного повстання Жанна д'Арк була звинувачена у єресі та спалена на вогнищі.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші факти із життя "Орлеанської діви".

Героїчний міф про Жанну д'Арк створено на замовлення Наполеона Бонапарта. Імператор, оголосивши континентальну блокаду Великої Британії у 1807 році, вперше за 400 років підніс Жанну, історичного ворога англійців, до першорядних національних героїв.

Вчені досі ламають голови над походженням Орлеанської діви. Існує думка, що Жанна д'Арк могла бути донькою короля Франції Карла VI Божевільного та Ізабелли Баварської, тобто сестрою коронованого нею Карла VIІ. Офіційна історіографія вважає жінку воїна дитиною багатих селян із Домремі.

До ХVI століття прізвище Жанни писалося без апострофа, оскільки в тогочасній французькій мові він не вживався. Сучасники писали й вимовляли прізвище по різному: "Дарк" і "Тарк", "Дар" і "Дей". Пізніша поява апострофа мала підкреслити дворянське походження Жанни.

У Синьої Бороди із казок Шарля Перро був реальний історичний прототип. Ним став Жиль де Ре ‒ воєначальник та близький друг Жанни д'Арк. Саме Жиль неодноразово намагався визволити її з англійського полону. Його стратили в 1440 році за заняття чаклунством та вбивство 34 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханка Вольтера померла за кілька днів після пологів

Сучасні вчені на основі свідчень про важкі чоловічі обладунки французької героїні Столітньої війни приписують їй синдром Моріса. При цій патології організм володіє чоловічими хромосомами, силою і витривалістю. Проте зовнішній розвиток людини далі йде по жіночому типу. Можливо тому суд інквізиції примушував Жанну д'Арк двічі пройти обряд підтвердження цноти.

2 травня 1431 року Жанні д'Арк було пред'явлено звинувачення у чаклунстві і запропоновано відректися від єресі та носіння чоловічого одягу. Під страхом смерті вона погодилася і 28 травня була засуджена на довічне ув'язнення. У в'язниці їй була підкинуто чоловічий одяг. Такий рецидив злочину автоматично вів до смерті.

Тільки 1456 року Карла VIІ розпорядився виправдати Жанну д'Арк. Така затримка пояснюється тим, що саме Жанна у Реймському соборі поклала на голову Карла VII корону французьких королів. З того часу її популярність лише росла. У народі "Орлеанську діву" ставили вище за самого короля, що зачіпало його самолюбство та викликало страх її претензій на трон.

У 1428 році йшов дев'яностий рік програшної для Франції Столітньої війни (1337–1453). Жанні д'Арк було лише сімнадцять коли вона з'явилася при дворі позбавленого трону дофіна Карла. "Божественні голоси" повели очолюване Жанною військо до оточеного англійцями Орлеану. Зняття облоги Орлану 8 травня 1429 року стало поворотним пунктом у війні. Далі буде взято Реймс, де із 1027 року відбувалися коронації французьких королів. У Реймському соборі Жанна д'Арк власноруч урочисто коронує Карла VII.

Зараз ви читаєте новину «Жанна д'Аарк мала чоловічі хромосоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі