пʼятниця, 28 серпня 2020 14:57

Відкопали палітру, якою художник користувався 5 тис. років тому

Відкопали палітру, якою художник користувався 5 тис. років тому
У Туреччині знайшли палітру віком 5 тис. років. Фото: Daily Sabah

Турецькі археологи виявили давню палітру під час розкопок на городищі Куллюоба, що на північному заході країни. Знахідці близько 5 тис. років.

Ремісник виготовив інструмент шляхом видовблення в камені невеликих круглих поглиблень. Імовірно, у них наливали барвники і використовували їх під час розписування глиняного посуду, повідомляє Daily Sabah.

Археологи розповідають, що колись у місці, де знайшли палітру, розташовувалося поселення, через яке у 2400-2300 р. до н. е. проходив торговельний шлях від Сирії до Балкан. Розкопки тут почали ще 1996 року. З того часу окреслили план городища, знайшли 15 поховань віком щонайменше 3 тис. років і безліч артефактів. Також знаходили і давньогрецькі поселення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пустелі виявили залишки давньої миловарні

Археологи розкопали найдавніші в Європі кістяні та крем'яні інструменти на майдачнику Боксгроу, що у Великій Британії. Вік знахідок оцінюють у 500 тис. років. Знаряддя створила Гейдельберзька людина - предок неандертальців.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали палітру, якою художник користувався 5 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі