вівторок, 22 січня 2013 18:38

В Італії знайшли найдавнішу "зубасту пухлину"

В іспанському некрополі часів Римської імперії археологи виявили останки померлої на четвертому десятку жінки, в тому числі таз з пухлиною і чотирма деформованими зубами, два з яких досі прикріплені до тазової кістки.

Особі, яка померла близько 1600 років тому, поставлений діагноз "тератома яєчника". Термін "тератома" походить від грецьких слів teras і onkoma, тобто "чудовисько" і "здуття". Дійсно, діаметр пухлини (до речі, доброякісної) може досягати 44 мм.

На вигляд це вельми і вельми дивне утворення. Воно виникає в зародкових клітинах, які формують людські яєчники, а також серед іншого можуть створювати волосся, зуби і кістки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заявляють, що знайшли місце вбивства Цезаря

Жінка, швидше за все, не відчувала ніяких симптомів, але цілком можливо, що пухлина таки стала причиною її смерті, незважаючи на всю свою доброякісність, адже іноді розвиток тератоми призводить до зміщення прилеглих органів і функціональних порушень. Разом з тератомою вбити жінку могли інфекція, гемолітична анемія та ускладнення при вагітності.

Вперше даний тип тератоми виявлений у античної людини. Жінка жила в ті неспокійні часи, коли на території колись могутньої імперії господарювали варвари. На початку 5 століття Іспанію ділили вандали, свеви та алани. Уцілілим мешканцям міст і фортець нічого не залишалося, крім як здатися на милість завойовників.

Поряд з останками, які лежали поблизу Леріди в Каталонії, майже нічого не знайдено - лише черепиця-тегула, якою була накрита могила. Це дуже поширений тип поховань римського часу, що свідчать про низький соціально-економічний статус покійного.

Результати дослідження опубліковані у виданні International Journal of Paleopathology.

Зараз ви читаєте новину «В Італії знайшли найдавнішу "зубасту пухлину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі