понеділок, 20 лютого 2012 14:06

Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин
Япіг видаляє наконечник стріли з ноги Енея. Фреска з Помпеїв. I століття до н.е.

Як відомо, основи сучасної медицини, були закладені у Стародавній Греції. Вже тоді зародилась певна система медицичної практики й рецептури.

Молекулярні біологи допомогли археологам дізнатися про склад пігулок віком понад 2100 років. Вони проаналізували давньогрецьку аптеку, що тисячі років зберігалася на затонулому кораблі кораблі.

У той час біля узбережжя Тоскани, Італія затонуло судно - давньогрецький корабель, побудований з деревини волоського горіха. 20 років тому археологи знайшли судно і досліджували його вантаж. Корабель був набитий безліччю медикаментів - упаковками і пігулками. Але проаналізувати їх склад вдалося лише зараз.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Франції знайшли понад 100 тисяч давніх монет

Всі ліки в той час виготовляли з рослинної сировини. Аналіз ДНК рослинних залишків у пігулках, яким понад тисячу років, показав, що вони виготовлені з суміші 10 різних рослин, від гибискуса до селери.

Пігулки, розміром з монету, були упаковані в маленькі коробочки. Фахівці вважають, що при вживанні стародавні греки розчиняли їх у воді або оцті для кращого засвоєння.

Археологи вже володіють різноманітною інформацією про лікарські рослини, які застосовували древні греки. В давнії трактатах й манускриптах вказано від яких хвороб які трави допомагали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії зруйновано давню пам'ятку віком 2 тис. років

Тепер вони знають і те, які лікарські форми використовувалися в стародавній медицині, в яких поєднаннях і концентраціях застосовувалися цілющі зілля.

Зараз ви читаєте новину «Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі