середа, 27 лютого 2019 06:05

У Ліз Тейлор навіть коти мали діамантові ошийники
15

З Бартоном

27 лютого 1932-го народилася англо-американська акторка Елізабе́т Те́йлор. Вважається однією з найбільших зірок Голлівуду усіх часів, а також тим, що була заміжня 8 разів.

Тейлор уперше знялася в кіно 9-річною. Згодом зіграла у понад 70 картинах. Двічі отримувала "Оскара" за найкращу жіночу роль. Першого разу нагороду їй вручили 1960-го за те, як зіграла повію Глорію в картині "Баттерфілд, 8". Другого "Оскара" — 1966-го після фільму "Хто боїться Вірджинії Вулф". Аби втілити образ героїні, актрисі довелося набрати зайві 10 кг. Однак глядачам Елізабет найбільше запам'яталася в образі Клеопатри. Однойменна стрічка вийшла на екрани 1963-го.

Через травму спини 2007-го актриса почала пересуватися в інвалідному візку. Пережила гостре запалення легенів, рак шкіри та видалення пухлини з мозку

Тейлор виходила заміж вісім разів за сімох чоловіків. Її партнерами були власник мережі готелів, співак, кінопродюсер, два актори, політик і водій вантажівки. Шлюби тривали від дев'яти місяців до 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перстень носила з охороною: чоловік подарував Елізабет Тейлор величезний діамант

Найдовше тривали стосунки Тейлор з актором Річардом Бартоном.

Коли 1961-го Тейлор запропонували зніматися в "Клеопатрі" за величезний на ті часи гонорар в $1 млн — $8,7 млн за нинішнім курсом. Вона була заміжня та на зйомках акторка закохалася у свого 36-річного партнера Річарда Бартона, який грав Марка Антонія — коханого Клеопатри.

Бартон був одружений, але це йому не заважало залицятися до гарних жінок. "Мене збуджує твій запах, округлий живіт і ніжна внутрішня поверхня стегон, зад як у дитини, губи, трохи агресивний вогник в очах, коли ти сильно збуджена, коли ти разом зі своїм уельським коханцем", — писав він Тейлор.

"Лише уявіть, що Річард Бартон шепоче вам на вухо, доки ви кохаєтеся, — розповідала Ліз журналістам. — Одразу зникнуть усі проблеми й неприємності".

Тейлор подзвонила адвокатові, щоб розпочати процес розлучення. Була впевнена, що Річард Бартон зробить те саме. Однак той заявив:

"Я не покину дружину. Вона кохає і розуміє мене. А потім, вона зовсім не заважає нам робити те, що нам так подобається".

Елізабет обурилася.

"Я припиняю зніматися у фільмі, — заявила вона режисерові. — Ідіть усі під три чорти! І передайте цьому негідникові, що йому від мене ще дістанеться!"

Ліз зачинилася у своєму номері та випила пляшку снодійного. Акторку встигли врятувати. Звістка про її невдале самогубство приголомшила Бартона. Він побіг до лікарні й цілий тиждень не відходив від коханки. Коли закінчилися зйомки, вони вирушили разом до Америки. Бартон розлучився і 1964-го одружився з Тейлор. Жовту шифонову сукню нареченої прикрашала смарагдово-діамантова брошка, яку Річард подарував їй на 32-річчя.

Елізабет використала весь свій вплив, щоб зніматися разом із чоловіком. Вони знялися в 11 картинах, заробили $50 млн.

1964-го пара удочерила 3-річну Марію. Щоб родині було зручно подорожувати світом, Бартон купив реактивний літак. Подружжя зупинялося в розкішних готелях у супроводі дітей, гувернантки, трьох секретарів, перукаря, няньки, чотирьох собак, черепахи та двох сіамських кицьок у діамантових нашийниках. Плюс 150 валіз. Бартон дарував дружині дорогоцінності. У колекції коштовностей Тейлор, зокрема, з'явилися перлина "Ла Переґріна", що належала англійській королеві Марії Тюдор, й інші діаманти.

Однак життя у подружжя почало йти під укіс. Женучись за великими гонорарами, Бартон погоджувався на ролі в посередніх фільмах, які нещадно громили критики. Через це він упадав у депресію, багато пив і палив. Пристрасть до випивки виливалася часом у тривалі запої. П'яні витівки чоловіка дратували Елізабет. Вони щодня сварилися. Від розпачу акторка теж почала прикладатися до пляшки. Зрештою вона запропонувала Річарду вибирати — або вона, або випивка. Бартон пообіцяв зав'язати. Але протримався кілька днів. Зрештою Елізабет подала на розлучення.

Після розлучення Елізабет і Річард продовжували спілкуватися. Бартон поїхав у Швейцарію, де намагався кинути пити. Невдовзі запросив Ліз приїхати до нього й переконатися, що він цілком здоровий. За півтора місяця вони знову вирішили одружитися. Весільний обряд захотіли влаштувати в Африці на березі річки в присутності вождя місцевого племені. Однак налагодити стосунки подружжю так і не вдалося. 1976-го вони розлучилися вдруге.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елізабет Тейлор за роль Клеопатри отримала фантастичний гонорар

Останній шлюб акторка розірвала за 15 років до смерті у березні 2011-го. Тоді вона розлучилася із водієм Ларрі Фортенскі. Вони познайомилися, коли обоє лікувалися від алкоголізму. Після розлучення Тейлор завела собаку породи мальтійська болонка на кличку Дейзі.

За рік перед смертю 78-річній актрисі приписували роман із 49-річним Джейсоном Вінтерсом, менеджером співачки Джанет Джексон. Але Тейлор ці чутки спростувала.

"У своєму житті я не була позбавлена уваги гарних чоловіків, — говорила Тейлор на схилі літ. — Вони кохали мене. Я відповідала їм взаємністю. Але по-справжньому я кохала лише Річарда Бартона".

Елізабет Тейлор пережила його на 27 років.

Цікаво, що зірка

Народила трьох дітей. 1953, 1955 — народила синів Майкла Говарда й Крістофера Едварда від Майкла Вальдінґа. 1957-го — доньку Елізабет Френсіс від Майкла Тодда.

24 вересня 1969 року Бартон подарував дружині діамант вагою майже 69,5 карат. Жінка могла носити його на публіці лише 30 днів на рік у супроводі озброєної охорони. Після розтавання Елізабет продала діамант "Тейлор-Бартон" на аукціоні за $3 млн. Власником став ювелір Роберт Маувад. Чоловік змінив огранку каменю і зменшив його вагу.

У 1994 році вона востаннє з'являється на великому екрані в кінокомедії "Флінтстоуни". 1997-го британський журнал "Емпайр" включив Тейлор до списку 100 найкращих кіноакторів усіх часів і народів. 2000 року британська королева Єлизавета ІІ надала Елізабет Тейлор почесний титул "дама".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільну сукню Елізабет Тейлор продали на аукціоні

115 000 000 доларів зібрав розпродаж колекції прикрас Елізабет Тейлор на аукціоні "Крізтіз" у Нью-Йорку 13 грудня 2011-го. Діамантове кольє з перлиною "Ла Переґріна", продали за рекордні $11,8 млн. З молотка пішло також безліч інших прикрас — підвіска з нефритом, рубінами й діамантами ($8,818 млн), діамантова тіара ($4,226 млн), сережки з діамантами й перлами ($2 млн), підвіска із золота й слонової кістки ($314 тис.), золотий браслет із розсипом дорогоцінних каменів ($194 тис.) і багато інших коштовностей.

Зараз ви читаєте новину «У Ліз Тейлор навіть коти мали діамантові ошийники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі