субота, 31 серпня 2024 09:26

У Києві почали навчання в новому інституті

У Києві почали навчання в новому інституті
Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" за рейтингами традиційно входить в трійку найкращих в Україні. Фото: kpi.ua

У столиці 31 серпня 1898-го почалося навчання в Київському політехнічному інституті. Тоді він носив ім'я імператора Олександра ІІ.

За два роки до того у Києві відбулася нарада, в якій взяли участь професори Київського університету, представники міських властей, адміністрації Південної залізниці, інженери, промисловці. Вирішили заснувати вищий технічний навчальний заклад - політехнічний інститут - з механічним, інженерним, хімічним і агрономічним відділеннями.

Для будівництва інституту міська влада запропонувала декілька ділянок у різних районах міста. Після ретельного ознайомлення комісія вибрала ділянку, що простяглася вздовж Брест-Литовського шосе. Із восьми проектів, комісія відібрала роботу академіка архітектури Кітнера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В підриві Києва німці звинуватили євреїв

Першим директором інституту був механік Віктор Кирпичов. Науково-методичну допомогу інституту надавали Дмитро Менделєєв. На той момент КПІ складався з чотирьох відділень - інженерного, механічного, хімічного та сільськогосподарського - 35 кафедр.

У рік заснування у виші навчалося 360 студентів, 1901 року їхня кількість збільшилася до 1147. Київський політех став другим за величиною вищим навчальним закладом Російської імперії після Петербурзького університету.

Коли почалася Друга світова війна, КПІ евакуювали до Ташкенту в Узбекистан. Після визволення Києва від німецько-фашистської окупації у листопаді 1943 року виш повернувся до столиці.

Загалом за довгий період існування назва інституту змінювалась вісім разів. Наприклад, з 1968-го по 1992- го називався Київський ордена Леніна політехнічний інститут імені 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції. З 2016-го - Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Входить в трійку найкращих в Україні.

У Києві 15 липня 1920-го створили Київський педагогічний університет. Зараз це Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова. Згодом в інститут були влиті народні університети, географічний, Фребелівський та вчительський інститути, приватні жіночі педагогічні курси.

З 1989-го Інститутові було повернуто ім'я видатного українського вченого-енциклопедиста. Зараз тут налічується 18 факультетів.

Зараз ви читаєте новину «У Києві почали навчання в новому інституті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі