четвер, 15 липня 2021 08:21

У столиці відкрили університет

У столиці відкрили університет
15 липня 1920-го створили Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова. Фото: www.npu.edu.ua

У Києві 15 липня 1920-го створили Київський педагогічний університет. Зараз це Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова.

Всередині 1920-го в Києві діяло кілька вищих навчальних закладів гуманітарного спрямування. Це університет імені Святого Володимира та Український університет, Вищі жіночі курси та два народні університети — український і російський.

Управління вищих шкіл Києва ухвалило створити на базі Київського університету Св. Володимира та Вищих жіночих курсів Київський вищий інститут народної освіти. Йому присвоїли ім'я видатного українського вченого Драгоманова. Першим директором інституту був український математик К. М. Щербина. Згодом в інститут були влиті народні університети, географічний, Фребелівський та вчительський інститути, приватні жіночі педагогічні курси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліцей відкрили губернатор і абат

Спочатку було два факультети: шкільний і дошкільний. Третім став лікувально-педагогічний факультет. 1933-го утворився Київський педагогічний інститут імені О. М. Горького.

З 1989-го колектив активно домагався повернення інститутові несправедливо відібраного в середині 20-х років імені Михайла Петровича Драгоманова. Інститутові було повернуто ім'я видатного українського вченого-енциклопедиста. Зараз тут налічується 18 факультетів.

В Одесі 12 травня 1865-го відкрили третій на українських зекмлях університет. Зараз це Національний університет імені Іллі Мечникова.

1 вересня 1933-го університет відновив свою діяльність у складі трьох факультетів. 1945 року йому присвоїли ім'я Нобелівського лауреата Іллі Мечникова. Зараз університет здійснює підготовку фахівців за 20 напрямами та більш ніж 40 спеціальностями.

Зараз ви читаєте новину «У столиці відкрили університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі