четвер, 02 травня 2019 15:57

У Берліні підписали принизливий документ

У Берліні підписали принизливий документ
Німецькі солдати здають зброю після капітуляції Берліну Фото: topwar.ru

Командувач обороною Третього рейху Гельмут Вейдлінг підписав наказ про капітуляцію Берліна 2 травня 1945-го.

Тоді ж у керівника німецького уряду грос-адмірала Карла Деніца відбулася нарада. Учасники визнали військову обстановку безнадійною та вирішили зосередити головні зусилля на порятунку німців від Червоної армії. Вони стали уникати військових дій на Заході, але продовжували опиратися англійцям та американцям.

Але 4 травня новопризначений головнокомандувач німецьких військово-морських сил генерал-адмірал Ганс-Георг фон Фрідебург підписав акт про капітуляцію всіх німецьких збройних сил у Голландії, Данії, Шлезвіг-Гольштейні та Північно-Західній Німеччині перед 21 групою армій фельдмаршала Бернарда Монтгомері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники знайшли масове поховання жертв Голокосту

Наступного дня перед американським генералом Деверсом капітулював генерал піхоти Шульц, який командував групою армій "G", що діяла в Баварії та Західній Австрії. Однак на півдні у Рейху ще залишалися великі групи армій "Центр" та "Австрія" під командуванням генерал-фельдмаршала Альберта Кессельрінга.

У США на аукціоні збираються продати телеграму, яку фюрер Третього рейху Адольф Гітлер відправив генералу-фельдмаршалу Фердинанду Шернеру. За історичний документ розраховують отримати до $80 тис.

Торги мали відбудутися 30 квітня і 1 травня. До телеграми також додають лист Шернера Гітлеру з закликом залишити обложений Берлін.

Зараз ви читаєте новину «У Берліні підписали принизливий документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі