понеділок, 08 червня 2020 08:20

Шкільний вчитель та студент загинули на вершині Евереста

Шкільний вчитель та студент загинули на вершині  Евереста
Остання фотографія, на якій зображені Джордже Маллорі (ліворуч) і Ендрю Ірвін (справа). Фото: Secrets Of The Ice

З табору на висоті 8120 м британський шкільний вчитель Джордж Меллорі та студент Оксфорду Ендрю Ірвін 8 червня 1924 року почали сходження на вершину гори Еверест в Гімалаях. Тоді їх бачили востаннє. Тіло Міллера знайшли через 75 років у мерзлоті біля вершини.

У Британському королівському географічному товаристві організували Комітету гори Еверест. До третьої експедиції входять 12 осіб. Серед них Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін. Другого беруть за технічні навички і досвід удосконалення кисневих приладів. Наприкінці березня 1924-го експедиція вирушила з тибетського села Чоми. Дорогою зайшли до монастиря Ронгбук і отримали благословення від тамтешнього лами. На висоті 7000 м розбили табір. Домовилися підніматися на вершину парами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

Першими йшли Джордж Меллорі і Джеффі Брюс. Без кисневих балонів поодолали 700 м і знесилені повертаються. Наступного дня Едвард Нортон і Говард Сомервелл піднялися на висоту 8570 м. Не доходять до вершини близько 300 м. Змушені спуститися через негоду. Наступну пару – Джорджа Меллорі та Ендрю Ірвіна – востаннє бачив кінооператор і геолог Ноель Оделл.

Через погану погоду альпіністів не шукали. За три дні учасники експедиції взагалі залишили табір. Зниклих Меллорі та Ірвіна у Великій Британії називали національними героями. Похоронну службу правили у Кафедральному соборі Святого Павла в Лондоні. У ній взяли участь прем'єр-міністр Рамсей Макдональд і король Георг V із родиною.

Перше успішне сходження на Еверест здійснили 1953 року тибетець Тенцинг Норгей і новозеландець Едмунд Гілларі. 1999-го американські альпіністи знаходять замерзле тіло Меллорі на висоті 8159 м. На його голові – велика рана, щоки скльовані птахами, у кишенях – киснева маска й окуляри. Тіла Ірвіна не виявили. Вважають, він упав в ущелину.

Зараз ви читаєте новину «Шкільний вчитель та студент загинули на вершині Евереста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі