вівторок, 29 травня 2018 08:20

Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки
Едмунд Хілларі і Тенциг Норгей, 1953 рік. Фото: galinfo

Довгий час Тібет і Непал були закриті для іноземців. Гора Еверест або Джомолунгма - "Свята матір", була не доступною для них. Але 29 травня 1953 року новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі і непалець Тенцинг Норгей стали першими у світі альпіністами, які піднялись на найвищу точку планети - гору Еверест висотою 8848 метрів.

Першу спробу піднятися на Еверест здійснили в 1921 році британці Джорджем Меллорі і Гаєм Баллоком, які досягли висоти 7005 метрів. До 1950 року проводилося близько 50 експедицій до Гімалаїв - на гори Джомолунгму, Чогорі, Канченджангу, Нангапарбат. Учасникам тих походів вдалося підкорити лише кілька піків-семитисячників. Жодна спроба штурму вершин висотою 8 тис. метрів успіхом не увінчалася. Першим же "восьмитисячником", підкореним людиною, стала гора Аннапурна - 1950 року на неї піднялися французькі альпіністи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб

Шерп Тенцинг працював носильником у складі альпіністських експедицій, потім був членом експедицій. Колишній новозеландський військовий Едмунд Хілларі і Норгей при підтримці ще трьох альпіністів 28 травня досягли висоти 8500 метрів. Переночувавши, продовжили підйом і 29 травня 1953 року об 11:30 піднялись на найвищу точку планети. Вони пробули на ній близько 15 хвилин, зробили знімки на підтвердження свого досягнення, Хілларі вбив хрест, отриманий від Ханта, а Норгей залишив у снігу цукерки.

"Ми з Хілларі провели ніч в маленькому наметі на висоті 8,5 тис. метрів - найбільшій висоті, на якій коли-небудь спав чоловік. Ніч була холодна. Черевики Хілларі задубіли від морозу, та ми й самі майже заклякли. Але коли ми на світанку виповзаємо з намету назовні, вітру майже немає. Небо ясне і безхмарне. Це добре. Ми дивимося вгору. Тиждень за тижнем, місяць за місяцем ми тільки те й робимо, що дивимося вгору. Ось вона, вершина Евересту!", - згадує шерп.

Японський альпініст Нобукадзу Курікі 7 разів уже підкорював Еверест. Восьму спробу дістатися найвищої вершини світу до кінця здійснити не вдалося. Раптово помер під час сходження. 36-річний Курікі був знайдений померлим уві сні в своєму наметі у таборі №2 на висоті 7400 метрів на шляху до вершини 8850-метрової гори.

Зараз ви читаєте новину «Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі