пʼятниця, 15 червня 2018 11:59

Розповіли про трипільське золото, завезене з Трої

Розповіли про трипільське золото, завезене з Трої
Виставка "Трипілля: культ, віра, храм" працює у Національному музеї історії України. Фото: "Дім інновацій"

На місці трипільського поселення біля села Небелівка на Кіровоградщині археологи виявили золото, яке походить із родовища біля давнього міста Троя – тепер територія Туреччини.

"У Небелівці знайшли рештки двоповерхового храму, який діяв приблизно 6 тис. років тому. В ньому було сім вівтарів. Біля них виявили цілий набір керамічного посуду. Завдяки аналізам у лабораторії Оксфордського університету вдалося з'ясувати, що на його стінках лишилися сліди якоїсь ароматичної речовини. Цей сервіз мав культове призначення", - розповідає археолог Михайло Відейко під час відкриття виставки "Трипілля: культ, віра, храм" у Національному музеї історії України, пише сайт "Дім інновацій".

Реконструкцію храму та експонати з нього можна побачити в експозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині археологи розвіяли міф про трипільців

Знайдений золотий виріб важить 1,5 г. Хімічний аналіз показав, що він виготовлений з металу із родовища, розташованого неподалік місця, де пізніше виникло місто Троя. Вчені з'ясовують, яким чином цей метал міг потрапити на територію сучасної України.

У селі Івашків Кодимського району Одеської області звели будинок трипільців. Його побудували без єдиного цвяха за всіма правилами будівництва житла трипільців.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про трипільське золото, завезене з Трої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі