середа, 29 квітня 2020 14:51

Виявили надгробок першопоселенця міста на Донбасі

Виявили надгробок першопоселенця міста на Донбасі
За словами краєзнавиці і працівниці наукової бібліотеки МГУ Олени Дайніченко плиту виявили кілька років тому, але досліджували її недостатньо. Фото: facebook.com/arximisto/

У Маріуполі, на Старому кладовищі, знайшли найдавніший надгробок грека-першопоселенця. Він належить Гавриїлу Сахаджи та датується 1834-м.

Знахідку виявив директор громадської організації "Архі-Місто" Андрій Марусов. Це 1,5-метрова кам'яна плита з хрестом та написом ΓΑΒΡΕΗΛ СΑΧΑΤΖΙ. До його розшифрування долучилися провідні спеціалісти з грецької філології - директор Центру елліністичних студій при Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка Андрій Савенко і завідувачка кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету Юлія Жарікова, йдеться на сторінці організації у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з надгробками, які знайшли замурованими у фундаменті

Датування плити ґрунтується на дослідженні переписів приазовських греків - "ревизских сказках". Там знайшли ім'я Гаврила Кирилова Сахачі. Чоловік народився 1763-го і помер 1834 року. Його нащадки простежуються за метричними книгами маріупольських церков до кінця XIX ст. Ім'я дещо відрізняється від надгробного напису, бо, імовірно, для приазовських греків мова материкової Греції не була рідною.

У 1778-80 роках близько 30 тис. православних греків, грузинів, вірменів і волохів були переселені з Кримського ханства у Приазов'я за наказом російської імператриці Катерини II. В Маріуполі оселилися понад 2 тис. греків. Їм надали значну автономію. 2020 року Федерація грецьких товариств України відзначає 240-у річницю цієї події.

Імператриця Катерина II маніфестом оголосила про анексію Криму, півострова Тамань та Кубані 19 квітня 1783-го. Втручатись у внутрішні справи Криму Російська імперія змогла внаслідок переможної війни з Туреччиною 1768-1774 років. Постійні повстання проти російського ставленика стали приводом до залучення додаткових російських військ на півострів, які під командуванням Олександра Суворова організували насильну депортацію християнського населення.

Зараз ви читаєте новину «Виявили надгробок першопоселенця міста на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі