понеділок, 29 липня 2019 15:05

Що зроблять із надгробками, які знайшли замурованими у фундаменті

Що зроблять із надгробками, які знайшли замурованими у фундаменті
У Запоріжжі з фундаменту амбара витягли вже 18 надгробків Фото: zanoza-news.com

Із фундаменту радянської комори на острові Хортиця у Запоріжжі витягли 18 надгробків менонітів. Деякі містяни вже приносять туди квіти. Працівники заповідника "Хортиця" розглядають можливість створення меморіального комплексу.

"Точну кількість надгробків встановити складно, зважаючи на велику кількість сміття, але, орієнтовно, їхня кількість коливається від 50 до 200 штук Попереду багато роботи: потрібно демонтувати залишки стін, поглибити дно комори та прибрати сміття. На оренду техніки потрібно понад 42 тисяч гривень. Згодом знадобиться більше. Таких коштів у заповідника нема", - зазначив запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли фундамент, зроблений із давніх надгробків

Після того, як ідентифікують менонітів, яким належали пам'ятники, вирішальну долю знахідок визначать родичі, передає Zanona.

Меноніти - протестантська спільнота. Уперше з'явилися в Україні 1789-го. Прибули на запрошення царського уряду і складались переважно з німецьких колоністів. Жили у Катеринославській, Таврійській, Херсонській губерніях. У районі Запоріжжя заснували селище Дармштадт - тепер Ромашки на Запоріжжі. Під час голодомору 1932-33-х і сталінських репресій майже всі вимерли або були депортовані до Сибіру.

Зараз ви читаєте новину «Що зроблять із надгробками, які знайшли замурованими у фундаменті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі