неділя, 13 жовтня 2024 01:30

У древньому монастирі виявили залишки опалювальної системи

У древньому монастирі виявили залишки опалювальної системи
Розкопали монастир у Німеччині. Фото: Heritage Daily

У монастирі Хіммельпфортен поблизу міста Вернігероде землі Саксонія-Анхальт у Німеччині знайшли залишки опалювальної системи XIV століття.

Вона була розташована у західному крилі монастиря, передає Heritage Daily.

Її використовували для направлення теплого повітря до калефабрики - приміщення, де монахи грілися після роботи чи навчання. У середньовічних монастирях обігрівалися лише деякі приміщення.

Також дослідники виявили залишки монастирської церкви. Це 40-м трибанна стовпова базиліка з добре збереженими кам'яними плитами та цегляною підлогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойова сокира та частини арбалету - розповіли про розкопки залишків церкви

У головній церкві виявили два прикрашені надгробки, які датуються XV і початком XVI століть. Під одним з них була могила дворянки Клавдії фон Кенігштедт.

Під час розкопок знайшли численні уламки пічних кахлів, застібки для книг, скляні та керамічні черепки, паломницькі значки, монети та металевий посуд, бронзові стилуси для воскових табличок та пресовану металеву фурнітуру із сакрального текстилю.

Археологи розкопують криницю XVIII ст. у Меджибожі, Хмельницька область. Перші згадки про неї датуються 1717-м. На глибині 14 м. знайшли перші знахідки.

Зараз ви читаєте новину «У древньому монастирі виявили залишки опалювальної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі