четвер, 10 жовтня 2024 01:30

Завдяки равликам вчені дізнались більше про життя давніх людей

Завдяки равликам вчені дізнались більше про життя давніх людей
Молюсків збирали мешканці Північної Африки. Фото: Wikimedia

Варених равликів віком 7700 років знайшли археологи у Тунісі.

Це найдавніший відомий приклад вживання равликів у їжу на півночі Африки, пише Phys.org.

Їх виявили під час розкопок у Кеф-Еззахі на півночі Тунісу.

2012 року дослідники виявили понад 35000 решток равликів, з яких 41 мав неушкоджені епіфрагми. Провідний дослідник доктор Ісмаїл Саафі пояснив, що равлики розвивають епіфрагму, щоб захистити себе під час несприятливого клімату.

Ця мембрана слугує захистом від втрати води. Неушкоджені епіфрагми можуть свідчити про унікальний метод збору та споживання равликів. Вони належали до виду Sphincterochila candidissima, що є важливо, бо це перше свідчення того, що люди споживали равликів з епіфрагмами на півночі Африки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди могли використовувати ріки для своїх міграцій

Саафі провів етнографічне дослідження в Аулед-Саїді, де жителі досі практикують традиційний збір равликів. Їх зазвичай збирають протягом влітку, коли равлики вступають у період статевого дозрівання і створюють епіфрагму.

Збирачі викидають равликів без епіфрагми, бо вони вважаються нечистими. Равликів треба було викопувати, це була складна робота

"Наявність такої великої кількості цих равликів на місці знахідки вказує на практику збору протягом тривалого часу. Однак, через спеціалізований характер цього методу збору та пов'язані з ним фізичні вимоги, це могла бути традиція, обмежена певними групами, що може пояснити, чому докази цієї практики так рідко зустрічаються в археологічних джерелах", - йдеться у повідомленні.

В Ізраїлі знайшли скарб віком 4,5 тис. років. Електрик Ахмед Нассар Яссин виявив його випадково дорогою на роботу.

Коли мав ыти до клієнта, сперся на скелю, яка обвалилась під його вагою. За обрушеним камінням виявилась схованка з керамічними глечиками. Найцікавішою знахідкою серед усіх був древній мідний кинджал.

Зараз ви читаєте новину «Завдяки равликам вчені дізнались більше про життя давніх людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі