понеділок, 04 листопада 2013 18:01

Неандертальці користувалися зубочистками

Неандертальці користувалися зубочистками
Фото: secrethistory.su

Нове дослідження проведене на знайдених в Іспанії останках неандертальців показує, що цы гомініди використовували зубочистки для пом'якшення болю, викликаних захворюваннями порожнини рота, такими як запалення ясен (пародонтоз). Це найстаріший підтверджений випадок паліативного лікування стоматологічних захворювань за допомогою цього інструмента.

Видалення залишків їжі в проміжках між зубами є однією з найбільш загальних функцій використання зубочистки, що сприяє гігієні порожнини рота. Ця звичка описана у роду Homo, вже людини вмілої, яка жила від 1,9 до 1,6 млн. років тому. Тепер же дослідники з упевненістю можуть приписати використання зубочисток і неандертальцям.

Науковці досліджували пов'язаний з пародонтозом наліт на зубах неандертальців. Точна хронологія не зрозуміла, але викопні останки неандертальців - кам'яного століття (від 150 000 до 50 000 років).

Дослідження показало, що на верхній щелепі була присутня пористість, характерна для захворювання пародонту і втрати альвеолярної кістки (в яку вставлені зуби).

Антрополог Марина Лозано розповіла: "Ця людина намагалася полегшити дискомфорт, викликаний пародонтозом. Це захворювання зазвичай викликає кровоточію і запалення ясен, тому систематичне використання зубочистки може пом'якшити біль в яснах. Зубочистка була не тільки примітивним способом гігієни рота, але й способом полегшити біль при стоматологічному захворюванні".

Зараз ви читаєте новину «Неандертальці користувалися зубочистками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі