понеділок, 10 червня 2013 16:44

Найстарішу карту Америки назвали фальшивкою

Автор: Фото: apxeo.info
  Карта Вінланда. Зображення: Yale University Press
Карта Вінланда. Зображення: Yale University Press

Британський історик-любитель Джон Пол Флойд заявив про виявлення ним низки підозрілих фактів в історії так званої карти Вінланда, найстарішої карти Америки. На думку Флойда, це дозволяє вважати карту фальшивкою: про це він заявив в інтерв'ю британським газетам, включаючи Daily Mail.

Карта Вінланда, де окрім контуру Європи, Африки та частини Азії відзначена Гренландія і частина Північної Америки, знайдена в 1957 році між двома історичними книгами. Флойд звертає увагу на те, що обидві цих книги були відомі раніше: йдеться про копії Historia Tartarorum (усталений переклад: "Історія Монгалів, іменованих нами Татарами") і Speculum historiale ("Історичне дзеркало"). Любителю історії вдалося встановити, що вже в 1892 році їх показували громадськості на виставці, присвяченій річниці відкриття Америки, але ніяких згадок про сенсаційну мапу тоді зроблено не було. Рукописи взагалі не мали відношення до відкриття Нового світу і, як стверджує Флойд, були відібрані організаторами виставки винятково з метою продемонструвати багату культурну спадщину Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг

Якщо накласти на карту 1926 (тут: Harmsworth's Atlas of the World) контур Гренландії з карти Вінланда, то відповідність берегів виявиться занадто точною для 15 століття. Це один з аргументів тих, хто вважає карту підробкою.

Флойд також звертає увагу журналістів на те, що обидва документи, між якими знайшли карту, були надані на виставку кафедральним собором у Сарагосі. Протягом більше півсотні років, за словами Флойда, ніхто не згадував про унікальну карту, а потім з собору вкрали безліч стародавніх манускриптів і документів: карта Вінланда з'явилася вже після цієї крадіжки, причому її продавець, Енцо Феррахолі був викритий у зв'язку з крадіями. Саме по собі це не говорить про підробку, але, як вважає любитель історії, викликає підозри.

Автор: Фото: apxeo.info
  Підозріла форма Гренландії на мапі Вінланда
Підозріла форма Гренландії на мапі Вінланда

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дніпропетровському музею подарували унікальну карту 17 століття

При цьому ні Флойд, ні наукове співтовариство не заперечують того, що вікінги дійсно добиралися до берегів Лабрадору і Ньюфаундленду. На користь доколумбових відвідувань Північної Америки європейцями говорять дані археологічних розкопок, проте поки що все вказує на відсутність постійних колоній. Що ж до мапи Вінланда, то дискусія про її автентичності не припиняється з моменту виявлення, причому остаточної відповіді на це питання досі не отримано.

Зараз ви читаєте новину «Найстарішу карту Америки назвали фальшивкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі