середа, 04 липня 2012 11:15

Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг

Автор: Фото: AFP LMU
  Знахідка є п'ятим примірником карт Вальдземюллера
Знахідка є п'ятим примірником карт Вальдземюллера

У Німеччині виявили раніше невідомий примірник рідкісної карти світу 16 століття, на якому відкритий європейцями незадовго до цього континент вперше фігурує під назвою "Америка".

Доти було відомо лише чотири примірники карти, намальованої картографом Мартіном Вальдземюллером, проте дослідники з Мюнхенського університету знайшли п'ятий варіант "свідоцтва про народження Америки" між сторінками книги 19 століття, написаної на зовсім іншу тему.

Вальдзеемюллер позначив землю за океаном як "Америку" за іменем італійського мандрівника Амеріго Веспуччі, якого він вважав першовідкривачем Нового Світу, помиляючись щодо відкриттів Христофора Колумба.

"Очевидно, це друге видання, і ця карта унікальна. Ми досі не бачимо ознак існування пізніших карт такого типу", - сказав глава відділу старовинних книг Мюнхенського університету Свен Куттнер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нащадок Васко да Ґами поселився в закарпатському селі

Мапа надрукована чорним чорнилом на жовтіючому папері. Німецькі дослідники мають намір розмістити електронну копію гравюри в інтернеті в середу 4 липня - у День незалежності США.

У Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні зберігається примірник карти Вальдзеемюллера набагато більшого розміру. Його піднесла як подарунок Сполученим Штатам канцлер Німеччини Ангела Меркель в 2007 році, з нагоди 500-річчя наречення імені континенту.

Вважається, що Вальдзеемюллер складав свої карти на основі розповідей мандрівників, які повернулися з протилежного берега Атлантики.

Американський континент він зобразив схожим на бумеранг, який мало нагадує форму Північної і Південної Америк, знайому нам за сучасними картами.

Зараз ви читаєте новину «Картограф 16 століття зобразив Америку схожою на бумеранг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі