понеділок, 19 серпня 2013 18:22

Найдавнішу мумію знайшли в ірландському болоті

Найдавнішу мумію знайшли в ірландському болоті
Фото: earth-chronicles.ru

У Ірландії знайдено муміфіковані останки молодого чоловіка, які визнані найстарішими у світі. За підрахунками археологів їм близько 4 тисяч років.

Національний музей Ірландії на даний момент проводить безліч додаткових досліджень, щоб дізнатися, яку їжу або напої вживав перед смертю чоловік.

Дослідники вважають, що виявлені в болоті останки старші за мумію єгипетського фараона Тутанхамона.

Спочатку експерти вважали, що останки, які були знайдені в зігнутому положенні й вкриті торфом, відносяться до залізного віку - їх датували з 500 р. до н.е. по 400 р. н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На скарби з гробниці Тутанхамона очікує великий переїзд

Однак радіовуглецевий аналіз показав, що насправді останки відноситься до раннього періоду бронзового віку та опинилися тут 4 тисячі років тому. Раніше найстарішим тілом з болота вважалися останки, що датуються 1300 до н.е.

Чоловік, чиє тіло археологи знайшли на території ірландського графства, зустрів мученицьку смерть, оскільки його використовували в ритуальному жертвопринесенні. Імон Келлі, зберігач старожитностей у Національному музеї Ірландії, зазначив, що рука чоловіка була зламана в результаті удару, а глибокі порізи на його спині були нанесені лезом.

Наявність біля останків дерев'яних кілків тільки зміцнила теорію вчених про те, що нещасного принесли в жертву під час ритуалу.

"Ми промахнулися з віком мумії через те, що такі ж жорстокі обряди відбувалися в період залізного віку. Дивно, що ми спостерігаємо наслідки того ж самого ритуалу, але який стався ще давніше", - сказав Імон Келлі.

Ймовірно, вже ніколи не вдасться встановити точну причину смерті чоловіка, бо його голова, шия і груди були пошкоджені фрезерним верстатом ще при проведенні розкопок, під час яких дослідники випадково і виявили тіло.

Всього в ірландських болотах було знайдено фрагменти близько 100 тіл стародавніх людей, але не всі вони збереглися добре так, як ці.

Зараз ви читаєте новину «Найдавнішу мумію знайшли в ірландському болоті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі