четвер, 14 березня 2013 14:42

На початку 18 сторіччя Московію вважали азійською державою

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
 

Історик Євген Наконечний у своїй книзі "Украдене ім'я" дослідив історію перейменування Московії на Росію.

"У 17 сторіччі всі в Європі знали, що Русь – це край над ріками Сяном, Бугом, Дністром та Дніпром. Натомість дику азійську державу називали Московією, або німецькою Moskowitien. Після спроби перейменування в Росію і поділу її на "Великую, Белую и Малую" Русь самі московські царі та дворяни довго плуталися в назві. Назва "Московское государство" фігурує в договорі з Данією від 1701 року. В договорі з Річчю Посполитою від 8 червня 1703 року звично вживаються терміни "Монарх Московский", "Война Московская".

На початку 1703 року почала виходити перша московська газета "Ведомости о военных и иных делах, достойных знания и памяти, случившихся в Московском государстве и в иных окрестных странах" або як її скорочено називали "Ведомости московские". Лише в 1725 році видання перейменували на "Ведомости Российские".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишучи Russia, канцеляристи по­думки "промовляли" Русь

Історик каже, що цар Петро І носився з ідеєю перенесення столиці до Києва. Фаворит царя Олександр Меньшиков вислав до посла в Копенгагені таку директиву: "Во всех курантах печатают государство наше Московским, а не Российским, и того ради извольте у себя сие престеречь, чтоб печатали Российским, о чем и к прочим ко всем Дворам писано".

"Просто Москву тоді ніхто не знав і вважав її азіатською країною. А до азіатів тоді було ставлення негативне. А Русь знали здавна. Ось чому, повернувшись з Європи, московський цар перейменував своє царство в Російське, а москалі вперше дізналися, що вони великороси. Допомогло Москві ще й те, що Українська Русь (а Україну знали на Заході тільки як Русь) була вже під Москвою. Великороси — це єдиний у світі народ, який до початку 18 ст. не мав своєї назви, а звався московським людом", – каже історик.

"Буковинський поет Юрій Федькович так писав про це: "Зведено бій під Полтавою (1709), Москалі здобули Русь, їх цар Петро присвоїв собі ім'я побідженого народу, бере титул царя Руси", – цитує Євген Наконечний.

Зараз ви читаєте новину «На початку 18 сторіччя Московію вважали азійською державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі