вівторок, 25 грудня 2012 13:54

Мумію Леніна не виноситимуть з мавзолею на час ремонту
5

У жовтні 1930 року відкрився гранітний мавзолей. До того існували два дерев'яних
Фото: Фото: debri.ru
В останні роки періодично піднімається питання про перепоховання тіла Леніна

На мавзолей Леніна чекає наймасштабніший в його історії ремонт. У найближчі дні над гробницею вождя світового пролетаріату спорудять опорно-надувне шатро, в яке буде постійно подаватися тепле повітря - це необхідно за технологією ремонтних робіт. Їх, як стверджують фахівці вже не можна відкладати до літа.

Справа в тому, що армована залізобетонна плита, в метр товщиною, встановлена ??при спорудженні мавзолею 1930 року, почала зміщуватися в південно-східному напрямку, і фактично вся конструкція немов би встала на один кут. В результаті гранітне облицювання споруди, що стала, по суті, опорою, почало руйнуватися, як і внутрішні інтер'єри. А викликано все це просіданням ґрунту під фундаментом мавзолею, яке відбувається через порушення гідроізоляції добре продуманої Щусєвим конструкції опори: якщо раніше вода самопливом, по декількох ярусах, йшла туди, куди потрібно, то починаючи з 1983 року, все змінилося.

Архітектор не міг передбачити вік майбутніх вождів, як і те, що в 80-і для полегшення доступу на мавзолей для престарілих членів Політбюро, була споруджена прибудова, в якій знаходиться ескалатор. Вона порушила систему гідроізоляції, і відтоді ґрунтові води під мавзолеєм збираються в найнесподіваніших місцях, що і призводить до зміщення фундаменту, тому споруда поступово "нахиляється".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДніпроГЕС будували сини двох царських адміралів та колишня графиня

Крім того, як з'ясовується, гранітну мастабу звели на місці, де з початку 19 століття до 1814 року перебував оборонний рів глибиною до 30 метрів. Після того як війська Наполеона покинули Москву, підірвавши деякі укріплення Кремля, для робіт з їх відновлення рів вирішено було засипати, причому землею, в якій було багато напівзгорілих дерев'яних фрагментів (результати пожеж). На момент, коли Щусєв проектував мавзолей, пройшло більше 100 років, і вважалося, що осад грунтів завершився. Ніхто не міг думати, що органіка почне настільки активно руйнуватися.

У підсумку, на мавзолей очікують грандіозні роботи, які вже породили чергову хвилю паніки серед деяких співгромадян, які переживають, що під шумок винесуть тіло вождя з належенного місця. Для того щоб заспокоїти хвилювання, у Федеральній службі охорони оголосили, що, незважаючи на грандіозні роботи, багатостраждальні останки вождя чіпати не стануть, увесь догляд за його тілом триватиме й надалі. Хоча для відвідувачів будівля буде закритою до 1 квітня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «Мумію Леніна не виноситимуть з мавзолею на час ремонту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі