вівторок, 10 вересня 2013 12:08

Київські археологи прагнуть виявити згадуваний у літописах храм

Автор: Фото: n.sophiakievska.org
 
На території Софійського музею розпочалися розвідкові археологічні дослідження, повідомляє офіційний сайт заповідники.

"Для досліджень закладено три шурфи, - повідомив завідувач сектором археологічних досліджень заповідника к. і. н. Тимур Бобровський, - У одному шурфі на ділянці колишнього митрополичого саду вже відкрито  залишки храму 11 століття (деякі з дослідників вважають, що це той самий згадуваний у літописах святої Ірини), але більш глибокі дослідження будуть наступного року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Софія Київська є найбільшим архівом графіті на теренах колишньої Русі"

Археологи сподіваються визначити напрямки та масштаби розкопок на цій садибі на наступні роки.

"Другий та третій шурфи закладено для дослідження стратиграфії та особливостей культурного шару самої садиби Софійського собору", – повідомив Тимур Бобровський.

Автор: Фото: n.sophiakievska.org
 
Науковець також розповів, що такі розкопки, що мають на меті розвідувальне вивчення цієї території, у минулі роки дали можливість знайти  залишки мурованої давньоруської лазні 11 століття, фрагмент стародавньої огорожі митрополичої садиби. У попередні роки на території садиби археологи наштовхнулись на фундаменти різних споруд 17 століття, їхні повторні дослідження дозволять знайти входи до підземельних комплексів та господарських льохів садиби Софійського собору.

Археологічні пошукові дослідження проводяться спільною експедицією Національного заповідника "Софія Київська" та Інституту археології НАН України під керівництвом  член-кореспондента НАН України Гліба Івакіна.

Зараз ви читаєте новину «Київські археологи прагнуть виявити згадуваний у літописах храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі