четвер, 08 серпня 2013 12:23

Українські жартівники Середньовіччя домальовували чортів-звідників кумів і шибеницю для нареченого
6

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

У метричних книгах знайшли малюнки українських хуліганів періоду Середньовіччя, які жартували над церковними обрядами.

Підбірку гумористичних картинок можна побачити на виставці "Духовні святині Києва", що відкрилася на території Національного заповідника "Софія Київська".

"Хотіла звернути увагу українців на те, як бавилися наші предки, - говорить Gazeta.ua Ганна Путова, працівниця Центрального державного історичного архіву. - Це малюнки з метричних книг (документи офіційної реєстрації актів громадянського стану з фіксацією народження, вінчання, смерті – Gazeta.ua). Наприклад, візьмемо зображення хрещення дитини, усе прекрасно – церква, священик. І стоять куми, позаду яких хтось домалював чорта, який їх зводить. А, як відомо, куми не можуть мати ніяких стосунків один із одним".

Жартівники Середньовіччя найчастіше домальовували люльки, вуса і бороди. На зображеннях похоронних процесій з'являлися музичні інструменти і ланцюги на ногах людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Софії Київській показали унікальну колекцію найдавніших ікон ХVІ-ХVІІІ століть

"Найцікавіша мініатюра – шлюб у містечку Куземин, Гадяцького полку. Зображено, як священик дає шлюб – летить Святий дух у вигляді голуба, стоять молодята. А якась людина, яка вже зазнала солодощів шлюбу, домалювала шибеницю і петлю, яка затягається на горлі нареченого", - розповіла Путова.

Вона запевнила, що всі малюнки зроблені у час писання книги, більшість – до кінця ХVIII століття.

"Ці книги лежали на одному місці, поки не вийшов термін зберігання. Тобто 100 років після народження останньої дитини. Потім ці довідки віддали в архів. Навіть по чорнилах видно, що це не підробка сучасників", - переконана дослідниця.

Зараз ви читаєте новину «Українські жартівники Середньовіччя домальовували чортів-звідників кумів і шибеницю для нареченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі