пʼятниця, 26 липня 2013 01:37

У Києві вперше презентували унікальні документи про всі міжконфесійні церкви
13

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

На території Національного заповідника "Софія Київська" відкрили виставку "Духовні святині Києва" про долю християнської церкви на українських теренах.

Експозиція, що підготовлена Центральним державним історичним архівом України (ЦДІА), приурочена 1025-річчю хрещення Київської Русі.

Виставка діятиме два місяці, де відвідувачі можуть безкоштовно ознайомитись із документами, пов'язаними з історією будівництва та реконструкції головних релігійних святинь Києва.

"На початку року нам надійшло розпорядження про створення цієї виставки. Тут достатньо повно представлені документальні матеріали від найдавніших часів і аж до 1917 року. Вони пов'язані з християнськими церквами різних конфесій, що вказує на різноманіття наших храмів. А історія Церкви – це історія держави", - зазначила Ганна Путова, працівник ЦДІА, автор стендів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП кличе вірян на "молебінь без перепусток"

У виставці використано понад 200 історичних документів, які показують складну долю християнської церкви на українських теренах.

За словами розробників експозиції, на виставці є документи, які раніше не опубліковувалися. Зокрема грамоти, що підтверджували права на ставропігію Києво-Печерської Лаври.

"Виставку готували десь два місяці, - говорить Юлія Орел, провідний спеціаліст історичного архіву, розробник більшості експозицій. – Українці повинні задуматись, що із хрещенням до нас прийшли нові моральні установки та просвітительські завдання. Осередком наших вірувань є Києво-Печерська Лавра, тому саме стенди про Лавру показують усю історію християнської віри. Вона завжди була носієм духовності, хоч наразі не знаю, чи так залишилося".

Зараз ви читаєте новину «У Києві вперше презентували унікальні документи про всі міжконфесійні церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі