четвер, 10 жовтня 2013 11:55

Генетики розкрили таємницю походження євреїв-ашкеназі

Автор: Фото: inbelhist.org
  Євреї-ашкеназі з картини Маврикія Ґоттліба (1878 р.)
Євреї-ашкеназі з картини Маврикія Ґоттліба (1878 р.)

Коріння євреїв-ашкеназіпоходить не з Близького Сходу, а з Італії, заявила міжнародна група науковців . Про це повідомляє ScienceNow.

Такого висновку вчені дійшли, проаналізувавши мітохондріальний геном євреїв-ашкеназі. Мітохондріальна ДНК зберігає генетичну інформацію не в ядрі клітини, а в мітохондріях, які завжди успадковуються по материнській ліні , оскільки дістаються ембріону винятково з яйцеклітини.

Було проаналізовано 2500 повних і 28 тисяч частково прочитаних мітохондріальних геномів від неєвреїв та 836 частково прочитаних мтДНК ашкеназі.

З'ясувалося, що найбільша відповідність спостерігається між ашкеназькою мтДНК і мітохондріальними генами сучасного населення Італії.

Вчені вважають, що євреї-ашкеназі жили там як мінімум на початку нашої ери, і, цілком можливо, навіть раніше.

Нинішнє відкриття суперечить традиційним уявленням про походження євреїв, зазначає видання.

Науковці припускають, що чоловічі пращури ашкеназі справді могли перебратися до Європи з Близького Сходу, але дослідження не змогло виявити їхнього внеску, тому що дослідженню підлягала саме мтДНК, яка успадковується лише по материнській лінії мтДНК.

Відповідно, дана заява генетиків ставить під сумнів законодавство Ізраїлю. За прийнятим державою Ізраїль визначенням, євреєм ( в рамках закону про повернення, за яким усі євреї можуть отримувати ізраїльське громадянство) вважається людина, народжена єврейкою або жінкою, щоприйняла іудаїзм. Проте дані вчених свідчать на користь того, що саме материнська лінія ашкеназі пішла зовсім не з сучасної території Ізраїлю і навіть не з Близького Сходу.

Ашкеназі в більшості випадків говорять на ідиш. Одна з найбільш поширених теорій їхнього походження свідчить про те, що вони поширилися Європою після завоювання Іудеї Римською імперією, а потім сконцентрувалися на території сучасної Німеччини. Далі через гоніння євреї неодноразово переселялися з місця на місце, а після Другої світової війни почалося повернення до Ізраїлю, створеного на місці історичного розташування Іудеї.

Зараз ви читаєте новину «Генетики розкрили таємницю походження євреїв-ашкеназі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі