пʼятниця, 05 квітня 2019 23:13

Археологи знайшли статую римського імператора

У місті Лаодікея в турецькій провінції Денізлі археологи виявили статую римського імператора Траяна.

Її датують 113 роком нашої ери, повідомляє "Повінь".

Скульптура висотою в три метри виявилася розколотою на 356 частин.

"Ми виявили, що статуя була виконана в 113 році н. е., а імператор помер у 117. Ми знаходили безліч скульптур, але такі — неймовірно рідкісні. Це дуже точна робота, ймовірно, вона вийшла з-під різця скульптора, який особисто бачив імператора. Риси обличчя точні до найдрібніших деталей", - прокоментував знахідку Сесіл Шимшек, керівник розкопок.

Траян одягнений у коротку туніку і військові лати. Біля ніг імператора є ще одна менша статуя. Вона зображає ворожого солдата зі зв'язаними за спиною руками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стадіони, храми і цирк - зробили реконструкцію давнього Риму

Автор: "Повінь"
  Знайшли статую імператора Траяна
Знайшли статую імператора Траяна

На латах вгорі зображений символ Юпітера. На грудях — голова Медузи Горгони. З боків розташовані грифони, які вважаються символом бога Аполлона, покровителя мистецтв. Грифони охороняють посудину з водою, що є нагадуванням про те, що Траян наказав прокласти водопровід у Лаодикеї. Вдячні громадяни поставили статую імператора біля міського фонтану 1906 років тому.

Скульптура розбилася на 356 шматків після землетрусу.

Автор: "Повінь"
  Знайшли статую імператора Траяна
Знайшли статую імператора Траяна

У Польщі знайшли унікальне римське поселення, якому більше 2 тис. років. На нього натрапили у Національному парку "Тухольські бори" на півночі країни. Там вчені зробили аналізи ґрунту і виявили пилок жита.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли статую римського імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі