середа, 11 серпня 2021 13:35

Античний фастфуд відкриють для туристів

Античний фастфуд відкриють для туристів
У давніх Помпеях відновлять заклад швидкого харчування. Фото: ancient-archeology.com

В італійських Помпеях відновлять заклад харчування давньоримських часів.

Торік на одній з вулиць античного міста археологи розкопали прилавок закладу, в якому подавали їжу та напої. Його поховав попіл під час виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року, повідомляє ancient-archeology.com.

Закладу 2 тис. років. Його планують вперше відкрити для відвідувачів 12 серпня.

Такі ресторани римляни називали термополіями. Ця назва означає, що тут продають гарячі напої.

У термополіях також готували свинину, рибу, равликів і яловичину. У Помпеях виявили сліди приготування цих страв, кістки качок і залишки подрібненої квасолі. Нею заміняли вино. Також археологи знайшли кухонний посуд. Серед нього були бронзова чаша, керамічні глечики та посудини для вина.

Прилавок у Помпеях називають першим зі знайдених у первозданному вигляді. Науковцям відомо 80 подібних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли останки двох жертв виверження Везувію

"Цей термополій надає унікальну можливість дізнатися більше про повсякденне життя в древніх Помпеях. Це дивовижна знахідка, тому що ми вперше розкопали таку споруду цілою", - повідомив генеральний директор Археологічного парку Помпей Массімо Осанна.

24 серпня 79 н. е. під час виверження вулкану Везувій загинуло населення трьох міст - Помпеї, Геркуланум і Стабії, а також усі вілли поруч. Міста розташовані під вулканом одразу поховали потоки лави.

Близько 1600 року італійці випадково помітили поховане місто. Розкопки виявили під багатометровою товщею лави вулиці, будинки з повним облаштуванням, людей і тварин, які не встигли врятуватись. Музей просто неба в Помпеї - об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО - як найбільші у світі руїни міста.

Зараз ви читаєте новину «Античний фастфуд відкриють для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі