субота, 24 серпня 2019 08:20

Загинуло населення трьох міст

Загинуло населення трьох міст
Помпеї повністю опинилися під товстим шаром попелу та пемзи завтовшки 6-7 метрів. Фото: https://vokrugsveta.ua

24 серпня 79 н. е. під час виверження вулкану Везувію загинуло населення трьох міст - Помпеї, Геркуланум та Стабії та усі вілли поруч. Міста розташовані під вулканом одразу поховали потоки лави.

Місто Помпеї заснували у VII-VI століттях до нашої ери. Вулкан Везувій, що спав майже 800 років, раптом прокинувся і разом знищив кілька римських міст. Попіл вулкана засипав міста та зберіг їх майже в первозданному вигляді В Помпеях понад дві тисячі міщан загинули від смертельних випарів фосфору та під уламками порід. Наприкінці дня Помпеї повністю опинилися під товстим шаром попелу та пемзи завтовшки 6-7 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики назвали нову дату знищення Помпеї

Близько 1600 року італійці випадково помітили поховане місто. Розкопки виявили під багатометровою товщею лави вулиці, будинки з повним облаштуванням та люди й тварини, які не встигли врятуватись. Зараз музей просто неба в Помпеї - об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО – як найбільші в світі руїни міста.

Помпеї відомі нам тепер не тільки своїми фресками, мозаїками і храмами, але і вулицями і будинками, гіпсовими зліпками тіл загиблих. Геркуланум вивчений гірше і, напевно, тому не користується такою популярністю.

На руїнах давньоримського міста Помпеї в теперішній Італії знайшли раритетні фрески. Вони вказують, що виверження вулкану Везувій, яке знищило місто, відбулося пізніше, ніж вважали раніше.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло населення трьох міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі