четвер, 15 серпня 2024 06:20

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію: що сталося

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію: що сталося
ВООЗ скликає надзвичайну зустріч міжнародних експертів на тлі зростаючого занепокоєння щодо поширення мавпячої віспи. Фото: pixabay.com

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп.

У середу в ВООЗ заявили, що швидке поширення mpox у африканських країнах є глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я, повідомляє The New York Times. Це вже другий раз за три роки, що ВООЗ оголосила епідемію mpox глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я.

"Виявлення та швидке поширення нового класу mpox (віспи мавп) у східній частині Демократичної Республіки Конго, його виявлення в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про mpox, і можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають занепокоєння", - сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус.

Рішення ВООЗ має на меті спонукати країни почати готуватися до поширення вірусу та поділитися вакцинами, методами лікування та іншими ключовими ресурсами з біднішими країнами.

Минулого разу така ситуація сталася в липні 2022-го. Тоді спалах вразив майже 100 тис. людей у 116 країнах, переважно у ЛГБТ-спільноті. Померли близько 200 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала вакцину проти мавпячої віспи: кому необхідно щепитися

Цього ж разу з початку 2024 року лише в Демократичній Республіці Конго було зареєстровані понад 14 тис. випадків mpox та 524 смерті. У групу ризику входять жінки та діти до 15 років. Спалах mpox поширився в 13 країнах Африки, включно із кількома, де ніколи раніше не повідомляли про випадки mpox.

У вівторок африканські центри з контролю та профілактики захворювань оголосили надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я континентальної безпеки. Вперше організація зробила подібний крок після того, як Африканський союз минулого року надав їй повноваження.

Гебреїсус заявив минулої середи, що скликав надзвичайну зустріч міжнародних експертів на тлі зростаючого занепокоєння щодо поширення мавпячої віспи.

Віспа мавп - віспоподібне захворювання, спричинене вірусами родини поксвірусів. За симптомами схоже на натуральну віспу. Передається через будь-який тісний фізичний контакт із висипом на тілі інфікованої людини, через кашель або чхання, торкання одягу, постільної білизни, рушників, якими користувався хворий.

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп. Пацієнт на стаціонарному лікуванні. Він має легкий перебіг хвороби.

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто. Такий прогноз дав головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м'язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може бути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися чи захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.

Зараз ви читаєте новину «ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію: що сталося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі